Με άμεση αναστολή λειτουργίας κινδυνεύει η νευροχειρουργική κλινική του ΓΝΑ "Γ. Γεννηματάς", καταγγέλλει η παράταξη των νοσοκομειακών γιατρών "Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή", εξαιτίας των ελλείψεων προσωπικού.

Η καταγγελία κοινοποίηθηκε στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, όμως η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς δεν προχώρησε σε σχετική ανακοίνωση, εξαιτίας των εκλογών που πραγματοποιούνται αύριο.

Η παράταξη τονίζει ότι οι ελλείψεις ιατρικού προσωπικού, σε πολλά νοσοκομεία και τμήματα, αρχίζουν να παίρνουν δραματικές διαστάσεις και μέσα στο λεκανοπέδιο της Αττικής, επειδή γιατροί συνταξιοδοτούνται ή αποχωρούν, ενώ οι νέες προσλήψεις Επιμελητών γίνονται με «το σταγονόμετρο». Επιπλέον, οι περιστασιακές ορισμένου χρόνου προσλήψεις επικουρικών Επιμελητών δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα. 

Σήμερα, στη νευροχειρουργική κλινική του νοσοκομείου ΓΝΑ "Γ. Γεννηματάς", υπάρχουν πλέον μόνο 3 ειδικευμένοι γιατροί με οργανική θέση, ενώ η Πολιτεία επίμονα καθυστερεί να εγκρίνει τη μόνιμη μετακίνηση ειδικευμένου νευροχειρουργού από άλλο νοσοκομείο με την οποία έχουν από καιρό συμφωνήσει οι επιστημονικοί αρμόδιοι του νοσοκομείου προέλευσης. 

Το αποτέλεσμα είναι να απειλείται η λειτουργία ενός από τα ιστορικότερα νευροχειρουργικά τμήματα της χώρας, με τεράστια προσφορά στη δημόσια περίθαλψη όπου, εκτός από χιλιάδες επείγοντα περιστατικά, εξυπηρετούνται σε μόνιμη βάση πάρα πολλοί ασθενείς από πολλές περιοχές της χώρας που χρειάζονται εξειδικευμένες  χειρουργικές επεμβάσεις.

Πριν από λίγες μέρες οι γιατροί της κλινικής συναντήθηκαν με την υποδιοικήτρια της 1ης ΥΠε, κ. Διαμαντοπούλου, για να συζητήσουν το πρόβλημα. Έκπληκτοι, λοιπόν, την άκουσαν ν’ απαντάει ότι πρόθεση των αρμοδίων είναι η διατήρηση μόνο ενός νευροχειρουργικού τμήματος στην 1η ΥΠε και συγκεκριμένα στο ΚΑΤ για να ασχολείται με το τραύμα, και ενός ακόμα που θα ασχολείται με τα παιδονευροχειρουργικά περιστατικά, ενώ οι υπόλοιπες νευροχειρουργικές κλινικές της 1ης ΥΠε θα συγχωνευτούν σε αυτές τις δύο κλινικές. Με άλλα λόγια, τα νευροχειρουργικά τμήματα του ΓΝΑ Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ, του ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ, του ΕΕΣ, του ΑΓΙΟΥ ΣΑΒΒΑ και του ΝΙΜΤΣ θα καταργηθούν και θα συγχωνευτούν σε 2 μόνο κλινικές.

Η παράταξη επισήμανε πως είναι προφανές ότι η πολιτική μη προσλήψεων Επιμελητών οδηγεί πλέον σε επικίνδυνες καταστάσεις που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη δημόσια περίθαλψη και στέλνουν ασθενείς που χρειάζονται εξειδικευμένη αντιμετώπιση υψηλού επιπέδου κατευθείαν «στις αγκάλες» του ιδιωτικού τομέα ή και σε αναζήτηση κατάλληλης περίθαλψης στο εξωτερικό.

Και σημείωσε πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας οφείλει άμεσα:
1)    Να ξεκαθαρίσει δημόσια αν τα παραπάνω είναι επίσημή της θέση ή προσωπική άποψη της κ. Διαμαντοπούλου.
2)    Να προχωρήσει άμεσα στις αναγκαίες προσλήψεις Επιμελητών Β΄ που χρειάζονται για να μην καταρρεύσει το σύστημα, πολλές από τις οποίες αν και δρομολογημένες καθυστερούν προκλητικά με γελοία διαδικαστικά προσχήματα.
3)    Να βρει άμεση δραστική λύση για την ενίσχυση και ομαλή λειτουργία της νευροχειρουργικής κλινικής του ΓΝΑ Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ, αλλά και των αντίστοιχων κλινικών του ΚΑΤ  και του ΕΕΣ που επίσης αντιμετωπίζουν πρόβλημα στελέχωσης με ειδικευμένους νευροχειρουργούς σε οργανικές θέσεις Επιμελητών.