Τα μεγάλα κενά που αντιμετωπίζει το Ελληνικό σύστημα υγείας, οι αντικειμενικές δυσκολίες, που πρέπει άμεσα να ξεπεραστούν, ώστε όλοι οι Έλληνες να έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας, συγκίνησαν την επιστημονική κοινότητα του Βελγίου, που κινητοποιήθηκε, θέλοντας να δείξει έμπρακτα τη στήριξή της στην Ελλάδα, που βρίσκεται στη δίνη της κρίσης.

Η αύξηση της παιδικής θνησιμότητας, η ανεπαρκής παροχή εμβολίων, η αύξηση των περιστατικών νοσοκομειακής περίθαλψης στα δημόσια νοσοκομεία, οι συνεχόμενες μειώσεις των συνολικών προϋπολογισμένων εξόδων του Υπουργείου Υγείας, το 25% των Ελλήνων, που δεν έχει ασφαλιστική κάλυψη υγείας (στοιχεία από τους Γιατρούς του Κόσμου) παρουσιάστηκαν, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη τύπου, που έγινε στην Bibliothèque Solvay. Εκεί ανακοινώθηκε και το πρόγραμμα Urgences Grèce.

Πρόκειται για σημαντική πρωτοβουλία με πέντε στόχους. Την ενημέρωση των πολιτών, την ευαισθητοποίηση μεταξύ του Βελγικού πληθυσμού σχετικά με την κατάρρευση του Ελληνικού συστήματος υγείας, την άσκηση πίεσης στους εθνικούς και Ευρωπαΐους πολιτικούς, ώστε κάθε Έλληνας πολίτης να έχει πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, τη συγκέντρωση χρημάτων για συγκεκριμένα έργα, που φέρνουν άμεση βοήθεια στον πληθυσμό και τη δημιουργία ενός δικτύου αλληλεγγύης.

Ειδικότερα, με τον τίτλο «Il y a un Grexit dont personne ne parle. Le Grexit des soins de santé!», «Υπάρχει ένα Grexit για το οποίο δεν μιλάει κανείς. Το ιατρικό Grexit», οι διοργανωτές επικοινωνούν τους πέντε αυτούς στόχους, προβάλλοντας εκείνα τα σημεία, που πιστεύουν ότι θα αφυπνίσουν περισσότερο την κοινότητα. Η «πληροφόρηση για την ανείπωτη και απαράδεκτη υγειονομική κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία 70 χρόνια», «η συνειδητοποίηση της Βελγικής κοινής γνώμης πάνω στην αλήθεια της αποδόμησης του Ελληνικού Συστήματος Υγείας», «η εξαίρεση των κονδυλίων υγείας από τις μειώσεις στον προϋπολογισμό της Υγείας», «η συλλογή πόρων για τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων σχεδίων δράσης, που θα βοηθήσουν άμεσα τον Ελληνικό πληθυσμό», «η έξοδος από την απομόνωση και τη δημιουργία ενός δικτύου αλληλεγγύης με τους Έλληνες ιατρούς» είναι κάποια από αυτά.

Η πρωτοβουλία θα ξεδιπλωθεί μέσα από τα εξής τρία σχέδια δράσης:

Projet Pirée: νέα πολυκλινική για την φροντίδα βασικών αλλά και εξειδικευμένων υπηρεσιών υγείας (από τους Γιατρούς του Κόσμου)

Projet Eubée: μία αλυσίδα ιατρικής αλληλεγγύης στο βόρειο σημείο της Εύβοιας (από την Fondation CHU Saint-Pierre)

Projet Thessalonique: άμεση βοήθεια για την αγορά θερμοκοιτίδων και αντιδραστηρίων (για τα νοσοκομεία Ιπποκράτειο και Παπαγεωργίου και την 1η Παιδιατρική Κλινική του ΑΠΘ) - κοινό σχέδιο δράσης με το Erasme Cooperation, τους ιατρούς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και την Πρυτανεία του ΑΠΘ.

Λεπτομέρειες για τη σημαντική αυτή προσπάθεια μπορεί κάποιος να βρει στην επίσημη  διαδικτυακή σελίδα www.UrgencesGrece.eu