Η διοικητική μεταρρύθμιση των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και οι πολιτικές για την αντιμετώπιση της έλλειψης στέγης συζητήθηκαν σήμερα στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π.).

Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας
Κατά τη συνεδρίαση, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, παρουσίασε νομοσχέδιο για τη «Διοικητική Μεταρρύθμιση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας», το οποίο θα τεθεί άμεσα σε δημόσια διαβούλευση με σκοπό να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, το νομοσχέδιο αυτό, αποτελεί σημαντική θεσμική αλλαγή, ενισχυτική της ολοκλήρωσης της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης.
Στόχος της μεταρρυθμιστικής πρωτοβουλίας είναι η ολοκληρωμένη προστασία και η προαγωγή του αγαθού της ψυχικής υγείας με απόλυτο σεβασμό των ασθενών, μέσα από ένα ενισχυμένο διοικητικό σύστημα υψηλής λειτουργικότητας και αυξημένης κοινωνικής ανταποδοτικότητας.

Στην κατεύθυνση αυτή μετασχηματίζεται το άσυλο, αναπτύσσονται στεγαστικές δομές στην κοινότητα, καθώς και υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας ψυχικής υγείας και επανένταξης.  

'Ελλειψη στέγης
Κατά τη συνεδρίαση, η Αναπληρώτρια Υπουργός Θεανώ Φωτίου, εισηγήθηκε μία ολοκληρωμένη δέσμη πολιτικών για την αντιμετώπιση της έλλειψης στέγης, κατά την οποία η Κυβέρνηση:
1.    Σχεδιάζει την Εθνική Στρατηγική για τους αστέγους στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης, τον Ιούλιο του 2015,  Εθνικής Στρατηγικής Κοινωνικής Ένταξης.
2.    Προετοιμάζει τη θεσμική κατοχύρωση των στρατηγικών αντιμετώπισης της έλλειψης στέγης.
3.    Δρομολογεί σύστημα επείγουσας συνδρομής με διαδικασίες πρόληψης, παρέμβασης και παρακολούθησης του φαινομένου.

Ήδη, σε επίπεδο άμεσης αντιμετώπισης του φαινομένου της έλλειψης στέγης μεταξύ άλλων δράσεων:

  • Υλοποιείται πρόγραμμα επιτόπιας βοήθειας σε αστέγους δρόμου στην Αθήνα, με λεωφορείο διαμορφωμένο με χώρους υγιεινής, καθαριότητας, υποδοχής και ενημέρωσης ώστε να δίνεται άμεση βοήθεια και πληροφόρηση στα συγκεκριμένα άτομα για τους τρόπους αντιμετώπισης της έλλειψης στέγης αλλά και διαδικασίες εργασιακής και κοινωνικής επανένταξης.
  • Παρατάθηκε και αξιολογείται το Πρόγραμμα «Στέγαση και Επανένταξη» που στεγάζει αυτή τη στιγμή 1.100 άτομα, στηρίζοντάς τα, παράλληλα, στην εργασιακή τους αποκατάσταση.