Δεν πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Αμερικανοί επιστήμονες κατάφεραν να ελέγξουν εξ' αποστάσεως τη συμπεριφορά και, κατ' επέκταση, τη συναισθηματική κατάσταση πειραματόζωων.

Τα ποντίκια του εργαστηρίου ποτέ δεν ήταν τόσο χαρούμενα και οι ερευνητές επίσης, καθώς έκαναν ένα, ακόμη, βήμα στην αποκάλυψη των μυστικών του πολύτιμου εγκεφάλου. To "ευτυχές μαγνητικό πεδίο" που δημιούργησαν, τους βοήθησε να επηρεάσουν τη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος. Χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά ένα μαγνητικό συνθετικό γονίδιο, το οποίο εισήγαγαν σε πειραματόζωα, επιτρέποντας την αλλαγή της συμπεριφοράς τους με τη βοήθεια μαγνητικών πεδίων. Το ονόμασαν "Magneto", από έναν χαρακτήρα κόμικ της Marvel, ο οποίος μπορεί να μεταβάλει τα μαγνητικά πεδία.

"Μπορεί να έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα για να αναπτύξουμε ένα ονειρεμένο εργαλείο, για τον εξ' αποστάσεως έλεγχο των νευρωνικών κυκλωμάτων, χειραγωγώντας συγκεκριμένα κύτταρα, μέσα από τη χρήση γονιδιακών προϊόντων, που ανταποκρίνονται σε μαγνήτες" δήλωσε ο καθηγητής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, επικεφαλής της μελέτης, Ali Deniz Güler.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στην online έκδοση της επιθεώρησης Nature Neuroscience.

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι η έρευνά τους μπορεί να αξιοποιηθεί μελλοντικά για την καλύτερη κατανόηση της λειτουργίας και της παθολογίας του ανθρώπινου εγκεφάλου, καθώς και για πιθανές καινοτόμες θεραπείες μέσω μαγνητισμού διαφόρων νευρολογικών παθήσεων, όπως της νόσου Πάρκινσον, της σχιζοφρένειας κ.ά. Βέβαια οι... κακεντρεχείς σίγουρα μπορούν να σκεφτούν κι άλλες, λιγότερο επωφελείς χρήσεις της νέας τεχνολογίας... 

Όταν οι ερευνητές ενεργοποιούσαν το μαγνητικό γονίδιο, τότε τα ποντίκια κατευθύνονταν σε ένα συγκεκριμένο σημείο του χώρου όπου ζούσαν, σαν να τα τραβούσε μια αόρατη δύναμη - πράγμα που, όντως, συνέβαινε, αφού ήταν η ελκτική δύναμη του μαγνητισμού. Όταν το "Μagneto" απενεργοποιείτο, τα ζώα έπαυαν να έχουν προτίμηση για κάποιο σημείο στο χώρο.

Ανάλογη αντίδραση είχαν και τα ψάρια.