Σε επίσχεση εργασίας έναντι του ΕΟΠΥΥ προχωρούν εργαστηριακοί γιατροί στα Τρίκαλα, το Κιλκίς και τη Δραμα, διεκδικώντας την πληρωμή τους από τον Οργανισμό, ταυτόχρονα όμως οι ασθενείς θα πρέπει να καταβάλλουν οι ίδιοι τα ποσά των εξετάσεών τους.

Ο Σύνδεσμος Εργαστηριακών Ιατρών (ΣΥΝ.ΕΡΓΑΣ.ΙΑ) έστειλε εξώδικο στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ με αφορμή ανακοίνωση περί διακοπής των συμβάσεων, τονίζει πως η ανακοίνωση ήταν ανώνυμη και ανυπόγραφη, παραπλανητική και υποτιμητική, καθώς εδώ και 3 χρόνια ο Οργανισμός ασκεί κοινωνική πολιτική σε βάρος των γιατρών.

Ο ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ επισημαίνει πως ο ΕΟΠΥΥ έχει πληρώσει (με καθυστέρηση) για το 2014 τους τρεις από τους 12 μήνες.

"Πιο συγκεκριμένα εξόφλησε το 90% οφειλομένων 7 μηνών και στο τέλος επέβαλε αναδρομικά πλαφόν, clawback, rebate και παράνομους συμψηφισμούς. Έτσι καταλήξαμε να χρωστάμε εμείς σε αυτόν 4 μήνες και να ζητάει να του τους επιστρέψουμε!" αναφέρει ο Σύλλογος χαρακτηριστικά και τονίζει ότι τα αναλώσιμα που χρησιμοποιούνται γι αυτές τις εξετάσεις απαιτείται να πληρώνονται προκαταβολικά από τους προμηθευτές, και τώρα οι προμήθειες από το εξωτερικό είναι αδύνατες, ενώ η αγορά των υλικών αυτών από Ελλάδα (όσο υπάρχει stock) είναι προφανώς ασύμβατη με τον ΕΟΠΥΥ και τις τιμές του.

Οι εργαστηριακοί ζήτησαν από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να τους "κάνει τη χάρη να διακόψει τη σύμβαση όλων των ιδιωτών (που καλύπτουν το 90% των εξετάσεων της ΠΦΥ λόγω ανεπάρκειας των δημόσιων δομών). Κατέληξε λέγοντας πως "θα έχει ενδιαφέρον να δούμε μετά, στις πλάτες ποιού θα φορτώσει την τραγική υποχρηματοδότηση του, αλλά και την παντελή ανεπάρκεια των στελεχών του"…

Παράλληλα, σε εξώδικο προς τον ΕΟΠΥΥ, κάνει λόγο για παράνομες και αντισυμβατικές πρακτικές του Οργανισμούς, που προκαλούν σοβαρή οικονομική ζημία στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ εργαστηριακούς ιατρούς.

Και καλεί τη διοίκηση του Οργανισμού για άμεση και πλήρη εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Οργανισμού προς τους παρόχους, που αφορούν τα έτη 2012 και εντεύθεν.