Το 10% του πληθυσμού πάσχει από χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ), ανάμεσά τους και αρκετά παιδιά. Επιπλέον νεφρικά νοσήματα στην παιδική ηλικία οδηγούν συχνά σε ανάπτυξη ΧΝΝ στην ενήλικη ζωή.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, που παραχώρησε η Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία (ΕΝΕ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού - που γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Πέμπτη του Μαρτίου - οι ειδικοί είπαν ότι το φετινό σύνθημα είναι "Νεφρική Νόσος και Παιδιά - Αντιδράστε νωρίς για την πρόληψή της". Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του 2012, εκτιμάται ότι η ΧΝΝ αφορά σε 50 ανά ένα εκατομμύριο παιδιά 0-19 ετών. 

Σύμφωνα με τον Φώτη Παπαχρήστου, καθηγητή παιδιατρικής - νεφρολογίας στο ΑΠΘ: «Προδιάθεση για εκδήλωση ΧΝΝ έχουν τα παιδιά με ανωμαλίες στους νεφρούς ή στο ουροποιητικό σύστημα, οι οποίες είναι εμφανείς σε προγεννητικό υπερηχογράφημα, το οικογενειακό ιστορικό νεφρικής νόσου, συμπτώματα, όπως μειωμένη ανάπτυξη, ιστορικό ουρολοίμωξης, διαταραχές στην ούρηση ή παθολογικά ευρήματα στα ούρα, καθώς επίσης τα πρόωρα ή τελειόμηνα βρέφη με μικρό βάρος γέννησης». 

Η Αικατερίνη Παπαγιάννη, αναπληρώτρια καθηγήτρια νεφρολογίας στο ΑΠΘ, υπογράμμισε ότι: «Τα παιδιά αυτά πρέπει να εξετάζονται για την πιθανότητα ύπαρξης νεφρικής νόσου, γιατί η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, καθώς και η κατάλληλη παρακολούθηση είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες για θετική έκβαση και αποτροπή ανάπτυξης ΧΝΝ τελικού σταδίου». 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν τα μέλη της ΕΝΕ στη δημοσιότητα, την περίοδο 1990-2012, 147 παιδιά 2-18 ετών υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση νεφρού. Τα 75 (54,7%) έλαβαν μόσχευμα από ζώντα συγγενή δότη, συγκεκριμένα 61 από γονείς και 14 από παππούδες. Τα ποσοστά δεκαετούς επιβίωσης του μοσχεύματος από ζώντα δότη φτάνουν το 77,3% και από πτωματικό δότη το 69,4%. Η 20ετης επιβίωση των μεταμοσχευμένων παιδιών από ζώντα δότη φτάνει το 93,3% και των μεταμοσχευμένων παιδιών από πτωματικό δότη το 88,7%. 

Ο πρόεδρος της ΕΝΕ, καθηγητής νεφρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών Δημήτρης Γούμενος είπε: «Σε αρχικό στάδιο, τα συμπτώματα της ΧΝΝ δεν γίνονται αντιληπτά. Είναι δυνατόν κάποιος να χάσει μέχρι και το 90% της νεφρικής του λειτουργίας και να μην εμφανίζει συμπτώματα. Σε προχωρημένα στάδια εμφανίζεται οίδημα στους αστραγάλους, κόπωση, ελάττωση της όρεξης και αφρώδη ούρα». 

Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Αρχείου Καταγραφής Νεφροπαθών στην Ελλάδα το 2013 λειτουργούσαν 164 κέντρα αιμοκάθαρσης, στα οποία αντιμετωπίζονταν 12.475 ασθενείς. Τα 72 είναι ιδιωτικά (54,4% των ασθενών) και τα 92 δημόσια (45,6% των ασθενών). Επίσης λειτουργούν 36 μονάδες περιτοναϊκής κάθαρσης με 723 ασθενείς και 4 μεταμοσχευτικά κέντρα, στα οποία έχουν πραγματοποιηθεί 2.492 μεταμοσχεύσεις. 

Η ΕΝΕ συστήνει τον τακτικό προληπτικό έλεγχο της νεφρικής λειτουργίας, καθώς η ΧΝΝ μπορεί να διαπιστωθεί εύκολα με εξέταση ούρων για την ανίχνευση λευκώματος και αίματος για την μέτρησης της κρεατίνης.