"'Εξυπνοι" φακοί ή ενδοφακοί που θα μετρούν το σάκχαρο του διαβητικού που "φοράει" τους φακούς στα μάτια του και θα "στέλνουν" το αποτέλεσμα σε μια άλλη "έξυπνη" συσκευή, χωρίς βελόνες και "τσιμπήματα", είναι το κεντρικό ερευνητικό project της Alcon με την Google, στο πλαίσιο ενός ερευνητικού προγράμματος ύψους 1 δισ. δολ. για την ανάπτυξη νέων θεραπειών.

Η Alcon, εταιρία του Ομίλου Novartis, δραστηριοποιείται στον τομέα των οφθαλμολογικών προϊόντων καλύπτοντας ολόκληρη τη γκάμα των αναγκών ασθενών, αλλά και επαγγελματιών υγείας, καθώς στη φαρέτρα της διαθέτει φάρμακα, προϊόντα οφθαλμολογικής φροντίδας, φακούς, ενδοφακούς και ιατρικά - χειρουργικά μηχανήματα.

Στη χώρα μας, η Alcon Hellas, δραστηριοποιείται από το 1980, καλύπτει οκτώ χώρες, την Ελλάδα, Κύπρο, Σλοβενία, Κροατία, Ισραήλ, Αλβανία, Κόσοβο και Μάλτα, και απασχολεί 75 εργαζομένους, διαθέτοντας στην αγορά το σύνολο των προϊόντων της εταιρίας.

Στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης όμως, από την 1η Απριλίου, το τμήμα των φαρμάκων θα αποσχιστεί από την εταιρία των οφθαλμολογικών και θα προσαρτηθεί στη μητρική Novartis.

Το 2015 η Alcon Laboratories Hellas πραγματοποίησε τζίρο στην Ελλάδα 47,7 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα μισά περίπου προήλθαν από τον τομέα φαρμάκου, ενώ τα 3,5 εκ. ευρώ επενδύθηκαν σε προγράμματα επιμόρφωσης των επαγγελματιών υγείας. Συνολικά, ο τζίρος από τη δραστηριοποίηση της ελληνικής θυγατρικής και στις υπόλοιπες επτά χώρες, φθάνει τα 110 εκατ. ευρώ περίπου.

Ο Γενικός Διευθυντής της Alcon Laboratories Hellas κ. Δημήτρης Μπρίλης παρουσιάζοντας τα στοιχεία της εταιρίας σημείωσε πως : «Τα Κέντρα Αριστείας της εταιρίας, που βρίσκονται στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, έχουν έναν κοινό στόχο: την αντιμετώπιση ιατρικών αναγκών της φροντίδας των ματιών μέσω θεραπειών που έχουν καλύτερο αποτέλεσμα και είναι ασφαλέστερες και ευκολότερες στη χρήση για τους ασθενείς. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με:
•    Ανάπτυξη ασφαλέστερων χειρουργικών διαδικασιών ακριβείας  
•    Διεύρυνση των δυνατοτήτων των ενδοφακών (IOLs)
•    Βελτίωση των επεμβάσεων αμφιβληστροειδούς για βελτιωμένα αποτελέσματα στην ανάκαμψη του ασθενούς 
•    Παροχή εξαιρετικής όρασης και άνεσης με φακούς επαφής και ενδοφακούς, χρησιμοποιώντας προηγμένα υλικά και τεχνολογία αιχμής
•    Συσκευές παρακολούθησης για το γλαύκωμα που θα βοηθήσουν στη ρύθμιση της ενδοφθάλμιας πίεσης (ΕΟΠ) στο εσωτερικό του ματιού.

Επιπλέον, το ισχυρό μας κανάλι Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) συμπληρώνεται με στρατηγικές εξαγορές και συμμαχίες, οι οποίες επιταχύνουν το ρυθμό των νέων ανακαλύψεων και τις καινοτομίες στη βασική φροντίδα των ματιών για τους ασθενείς.

Στην Ελλάδα, στόχο μας αποτελεί η ενίσχυση των επενδύσεων σε κλινικές μελέτες μέσω της ανάπτυξης κέντρων αριστείας τα οποία, διαθέτοντας τεχνολογίες αιχμής και έμπειρο ιατρικό προσωπικό, θα μπορούν να ανταγωνιστούν αντίστοιχα κέντρα του εξωτερικού και θα προσελκύσουν ερευνητικές επενδύσεις».

Η Alcon ιδρύθηκε το 1945, ως ένα μικρό κατάστημα οφθαλμολογικών προϊόντων στο Fort Worth του Τέξας, και σήμερα οι πωλήσεις της φθάνουν τα 10,8 δις δολ. το 2015. Καλύπτει πάνω από το 90% του πλανήτη - εξυπηρετώντας 180 αγορές, απασχολώντας περισσότερους από 25.000 ανθρώπους και καλύπτοντας περίπου 260 εκατ. ασθενείς μόνο για το 2014.