Συνταρακτικά χαρακτηρίζει η διεθνής επιστημονική κοινότητα τα ευρήματα μελέτης, σύμφωνα με τα οποία η χορήγηση δύο φαρμάκων σε ασθενείς με καρκίνο μαστού συρρικνώνει και ενίοτε εκριζώνει τους όγκους μέσα σε 11 μόλις μέρες.

Οι Βρετανοί γιατροί, που έκαναν την κλινική δοκιμή σε Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Manchester εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι στο μέλλον κάποιες καρκινοπαθείς μπορεί να μην χρειάζονται, καν, την παραδοσιακή χημειοθεραπεία. Η σχετική ανακοίνωση έγινε στο 10ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρκίνου του Μαστού (EBCC-10) που διεξάγεται στο Άμστερνταμ. Όπως εξήγησαν, πάνω από μία στις τέσσερις νεοδιαγνωσθείσες γυναίκες με καρκίνο μαστού θετικό στην πρωτεΐνη HER2, οι οποίες έλαβαν τον συνδυασμό των φαρμάκων λαπατινίμπη (lapatinib) και τραστουζουμάμπη (trastuzumab) πριν υποβληθούν σε άλλη θεραπεία, είδαν τους όγκους τους να συρρικνώνονται σημαντικά ή να εξαφανίζονται.

Ο καθηγητής Nigel Bundred, από το Πανεπιστήμιο του Manchester και το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του South Manchester NHS, που παρουσίασε τα επαναστατικά νέα στο συνέδριο, δήλωσε σχετικά: “Δημιουργούνται πολύ σημαντικές προοπτικές, γιατί ο συνδυασμός των δύο φαρμάκων μας επιτρέπει να αναγνωρίσουμε μια ομάδα ασθενών, που, μέσα σε 11 μέρες, είδαν τους όγκους τους να εξαφανίζονται με την anti-HER2 θεραπεία".

Ειδικότερα στο 11% των ασθενών οι όγκοι εξαφανίστηκαν εντελώς και στο 17% συρρικνώθηκαν πάρα πολύ. Μάλιστα μερικές από τις αασθενείς είχαν εξάπλωση του καρκίνου και στους επονομαζόμενους λεμφαδένες - φρουρούς, όταν έγινε η διάγνωση (στάδιο 2Β του καρκίνου του μαστού). Οι φρουροί-λεμφαδένες είναι αυτοί που βρίσκονται πιο κοντά σε έναν όγκο.

Η καθηγήτρια Judith Bliss, υπεύθυνη κλινικών μελετών και στατιστικής στο Ινστιτούτο Καρκίνου στο Λονδίνο είπε: “Εκπλαγήκαμε από τα ποσοστά ανταπόκρισης που είχε ο συνδυασμός trastuzumab και lapatinib μέσα σε μόλις 11 μέρες".

Οι γυναίκες που διαγιγνώσκονται με καρκίνο μαστού HER2 είναι πιο πιθανό να επανεμφανίσουν την ασθένεια, από ό,τι αν έπασχαν από κάποια άλλη μορφή καρκίνου, εξηγούν οι ειδικοί. Γενικά αυτός ο καρκίνος αντιμετωπίζεται με χειρουργείο, χημειοθεραπεία, ενδοκρινή θεραπεία και στοχευμένα φάρμακα. Οπότε αν οι ασθενείς μπορέσουν και γλιτώσουν όλη αυτή την ταλαιπωρία, παίρνοντας αυτά τα δύο φάρμακα μαζί, μέσα σε λίγες μέρες, το όφελος είναι πολύ σημαντικό.

Επειδή, ωστόσο, η μελέτη ήταν μικρή (τον συνδυασμό έλαβαν μόνο 66 ασθενείς επί συνόλου 257 που συμμετείχαν σε αυτήν), οι ερευνητές είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι, διότι, όπως εξήγησαν, τα ευρήματα πρέπει να επιβεβαιωθούν σε μεγαλύτερες μελέτες, πριν προταθεί η ευρεία χρήση του συνδυασμού των δύο φαρμάκων. Σε κάθε περίπτωση είναι κάτι που αξίζει να διερευνηθεί.