Πολλοί αποφεύγουν να χρησιμοποιήσουν προφυλακτικό κι άλλοι το χρησιμοποιούν με λάθος τρόπο. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) εάν το προφυλακτικό χρησιμοποιηθεί σωστά, είναι κατά 98% αποτελεσματικό στην αποφυγή μιας ανεπιθύμητης κύησης – τυπικά τα ποσοστά ανεπιθύμητων κυήσεων με χρήση προφυλακτικού κυμαίνονται γύρω στο 15%.

Σχετικά με τη σωστή χρήση του προφυλακτικού οι ειδικοί του Ινστιτούτου Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων (ΙΜΟΠ) αναφέρουν τα πιο συχνά λάθη που κάνουν οι άνδρες την... κρίσιμη στιγμή, όπως αυτά διαπιστώθηκαν από μεγάλες επιστημονικές έρευνες. Πρόκειται για συνολικά 50 μελέτες, που διεξήχθησαν σε 14 χώρες και στις οποίες συμμετείχαν από παντρεμένους και εκδιδόμενες γυναίκες, μέχρι φοιτητές.

1. Το πιο συχνό λάθος είναι όταν δεν χρησιμοποιούν το προφυλακτικό από την αρχή της πράξης (το κάνει το 51,1% των ζευγαριών). Όμως αυτού του είδους η χρήση δεν προστατεύει από τα ΣΜΝ, διότι ανταλλαγή σωματικών υγρών συμβαίνει καθ’ όλη τη διάρκεια του σεξ και όχι μόνο στη διάρκεια της εκσπερμάτισης.

2. Στον αντίποδα, το 29,5% των ζευγαριών το βγάζει λίγο πριν από την ολοκλήρωση της επαφής.

3. Ξετυλίγουν το προφυλακτικό πριν το τοποθετήσουν στο πέος, αντί να το ξετυλίξουν πάνω του (ποσοστό 13,7%). Τα πιο συχνά αποτελέσματα αυτού του λάθους είναι να σπάει κατά τη διάρκεια ή να μην μπαίνει σωστά και να μειώνει την απόλαυση.

4. Σχεδόν οι μισές γυναίκες (το 48,1%) και το 41,6% των ανδρών ανέφεραν πως δεν βγάζουν τον αέρα από την άκρη του προφυλακτικού. Επιπλέον, το 75% των ανδρών και το 82% των γυναικών είπαν πως ποτέ δεν ελέγχουν εάν το προφυλακτικό είναι γερό, πριν το χρησιμοποιήσουν.

5. Τρεις στους δέκα άνδρες βγάζουν το προφυλακτικό και από την ανάποδη, δηλαδή γυρνούν το μέσα - έξω και το επανατοποθετούν. Αυτό είναι επικίνδυνο διότι μπορεί να εκθέσουν τη γυναίκα σε προσπερματικά υγρά, καθιστώντας την έγκυο. Επιπλέον, ό,τι ασθένεια υπάρχει, μεταδίδεται πιο εύκολα από τον έναν στον άλλο.

6. Το 57% δεν κρατά το προφυλακτικό στη βάση του πέους κατά την έξοδο και μετά από την εκσπερμάτιση. Έτσι, όμως, μπορεί να γλιστρήσει και να υπάρξει διαρροή σπέρματος.

7. Ανοίγουν τη συσκευασία με αιχμηρό αντικείμενο, όπως, για παράδειγμα, με ψαλίδι (περίπου το 13,3%). Όμως το προφυλακτικό μπορεί να τρυπήσει ή να χαραχτεί και να σπάσει.

8. Δεν το ξετυλίγουν εντελώς. Το 11,2% των ανδρών αρχίζει την ερωτική πράξη με μισοξετυλιγμένο το προφυλακτικό στο πέος του.

9. Περίπου δύο στους δέκα άνδρες δεν χρησιμοποιούν λιπαντικό, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο να σπάσει. Ειδικά στο πρωκτικό σεξ είναι απαραίτητο.

10. Χρησιμοποιούν λάθος λιπαντικό. Το 4,7% των ανδρών χρησιμοποιεί λιπαντικό με βάση το λάδι ή το πετρέλαιο (βαζελίνη), το οποίο ουσιαστικά «ακυρώνει» το προφυλακτικό, καθώς μπορεί να διαβρωθεί και να σπάσει. Θα πρέπει να χρησιμοποιείται λιπαντικό με βάση το νερό.

11. Το 2,4% ξαναχρησιμοποιεί το προφυλακτικό για τουλάχιστον δύο φορές ακόμη.

12. Δύο στους δέκα δεν τηρούν τις οδηγίες φύλαξης και διατηρούν τα προφυλακτικά σε χώρους και συνθήκες θερμοκρασίας εκτός των συστάσεων που αναγράφονται στη συσκευασία. 

Με όλα αυτά τα λάθη στη χρήση, αποκαλύφθηκε πως η ρήξη, η διαρροή και το γλίστρημα του προφυλακτικού είναι πολύ συνηθισμένα προβλήματα. Έτσι:

* Ποσοστό έως 40,7% των ερωτηθέντων είπε πως του έχει συμβεί να σπάσει το προφυλακτικό στη διάρκεια του σεξ.

* Ποσοστό έως 19,3% των ερωτηθέντων είπε πως έχει γλιστρήσει το προφυλακτικό στη διάρκεια του σεξ και έχει βγει από τη θέση του.

* Ποσοστό έως 7,6% των ανδρών και 12,5% των γυναικών είπαν πως τους έχει συμβεί να υπάρξει διαρροή σπέρματος από το προφυλακτικό.

Οδηγίες SOS

1.     Αγοράζετε προφυλακτικά από μέρη που δεν είναι εκτεθειμένα σε ψηλές θερμοκρασίες, όπως από φαρμακεία. Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες και ελέγξτε την ημερομηνία λήξης πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε προφυλακτικό. Αν είναι σκισμένα ή έχει ξεραθεί το λιπαντικό, πετάξτε το και χρησιμοποιήστε ένα άλλο.

2.     Χρησιμοποιήστε το κάθε προφυλακτικό μόνο μία φορά.

3.     Τοποθετήστε το πριν το πέος πλησιάσει τη γενετική περιοχή των γυναικών.

4.     Τραβήξτε προς τα πίσω το δέρμα που καλύπτει το πέος πριν το βάλετε, εκτός εάν έχετε κάνει περιτομή, 

5.     Πιέστε τον αέρα (με δύο δάχτυλα) που υπάρχει μπροστά στο προφυλακτικό μετά την τοποθέτηση.

6.     Εάν ο κόλπος της συντρόφου είναι στεγνός, θα πρέπει είτε να παρατείνετε το ερωτικό παιχνίδι, ώστε να υγρανθεί, είτε να χρησιμοποιήσετε ένα ασφαλές λιπαντικό.