Δεν υπάρχει δεύτερο κρούσμα ηπατίτιδας στην Ειδομένη, δήλωσε ο πρωί της Κυριακής ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ καθ. Αθ. Γιαννόπουλος, διαψεύδοντας σχετικές πληροφορίες του πρακτορείου Reuters.

Το πρακτορείο μετέδωσε το βράδυ του Σαββάτου, ότι εκτός από το 9χρονο κορίτσι -για το οποίο εκδόθηκε σχετική ανακοίνωση από το ΚΕΕΛΠΝΟ και το οποίο νοσηλεύεται ήδη στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης- υπάρχει κι άλλο ένα άτομο που νοσεί και έχει μεταφερθεί σε νοσοκομείο. Σύμφωνα με το Reuters, δεν είναι γνωστά τα στοιχεία του ασθενούς, το αν σχετίζεται με την 9χρονη ή αν πρόκειται για περιστατικό ανεξάρτητο (γεγονός που θα δημιουργούσε ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία).

Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Γιαννόπουλος δήλωσε ότι είναι ενήμερος για το σχετικό άρθρο του πρακτορείου, που επικαλείται αξιωματούχο της υπηρεσίας του, αλλά στο βαθμό που ο ίδιος γνωρίζει, δεν υπάρχει «προς το παρόν» δεύτερο κρούσμα Ηπατίτιδας Α «καταγεγραμμένο». 

Κατέστησε ωστόσο σαφές ότι υπό τις συνθήκες που επικρατούν στον καταυλισμό - τις οποίες χαρακτήρισε «απερίγραπτες» - και με δεδομένη την δυναμική της λοίμωξης αυτή καθ' αυτή - είναι μαθηματικά βέβαιο ότι δεν θα μείνουμε στο ένα κρούσμα.

Στη στέγαση η λύση
Σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο, η καλύτερη λύση για τους πρόσφυγες είναι να μεταφερθούν σε στεγασμένους χώρους

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, δήλωσε πως την Παρασκευή 400 άτομα μετακινήθηκαν από την Ειδομένη σε στρατόπεδα που δεν χρησιμοποιούνται, και ότι περισσότεροι πρόσφυγες θα μετακινηθούν σε στεγασμένους χώρους τις επόμενες ημέρες.
Στο μεταξύ όμως, πολλοί πρόσφυγες-μετανάστες, περιμένουν την απόφαση της Ε.Ε. στις 17 Μαρτίου. Ανεξάρτητα από αυτό όμως, σημείωσε ο κ. Βίτσας, εμείς τους ενημερώνουμε ότι υπάρχουν τρία στρατόπεδα στην περιοχή όπου μπορούν να βρουν στέγη.