Το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ΣΟΑΔ-ARDS) δεν διαγιγνώσκεται σε ποσοστό περίπου 40%, ούτε τυγχάνει σωστής θεραπείας, όπως διαπίστωσε νέα, διεθνής, επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους στοιχεία από 459 νοσοκομειακές ΜΕΘ σε 50 χώρες πέντε ηπείρων - πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες μελέτες που έχουν ποτέ διεξαχθει σε εντατικές πασγκοσμίως. Το σύνδρομο προκαλείται από οξεία φλεγμονή των πνευμόνων μετά από σοβαρή λοίμωξη ή σοβαρό τραυματισμό. Υγρό συσσωρεύεται στους πνεύμονες, μειώνεται το οξυγόνο που φθάνει στο αίμα και οι ασθενείς δεν μπορούν να αναπνεύσουν μόνοι τους.

Για το εν λόγω σύνδρομο υπάρχουν περιορισμένες πληροφορίες σχετικά με την επιδημιολογία του, τη διάγνωσή του, τη διαχείρισή του και την έκβαση των ασθενών, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής ερευνητής Τζον Λάφι, διευθυντής αναισθησιολογίας του Νοσοκομείου «'Αγιος Μιχαήλ» του Πανεπιστημίου του Τορόντο στον Καναδά. Η μελέτη με την ονομασία LUNG SAFE, που πραγματοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA, αφορούσε συνολικά σε 29.144 ασθενείς σε εντατικές, από τους οποίους οι 3.022 (ποσοστό 10,4% ή έξι ασθενείς ανά κλίνη εντατικής ετησίως) πληρούσαν τα κριτήρια του ΣΟΑΔ. Από αυτούς, οι περισσότεροι (2.377) εμφάνισαν το σύνδρομο μέσα στις πρώτες 48 ώρες από την εισαγωγή τους και χρειάσθηκαν μηχανική αναπνευστική υποστήριξη.

Η κλινική αναγνώριση του συνδρόμου από τους γιατρούς κυμαίνεται από 51% για τα ήπια περιστατικά έως 78,5% για τα σοβαρά. Το ποσοστό θνησιμότητας μέσα στο νοσοκομείο των ασθενών με το σύνδρομο είναι 34% για τα ελαφρά περιστατικά, 40% για τα ενδιάμεσα και 46% για τα σοβαρά.

Οι ερευνητές επισημαίνουν το χαμηλό ποσοστό αναγνώρισης του συνδρόμου από τους γιατρούς των εντατικών και την ανάγκη να βελτιωθεί η διαχείριση των ασθενών. Προς το παρόν, όπως τόνισε ο Δρ Λάφι, δεν υπάρχει ένα στάνταρντ τεστ για τη διάγνωση του συνδρόμου, που έχει πολλά συμπτώματα. Τα περισσότερα περιστατικά ΣΟΑΔ καταγράφονται στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία, ενώ ακολουθούν οι Ευρώπη καη Βόρεια Αμερική.