Συμφωνία συνεργασίας για την επαναπροώθηση του παυσίπονου Algon, υπέγραψε η Valeant/Pharma Swiss Ελλάδας με την φαρμακευτική Lavipharm, η οποία είναι η υπεύθυνη κυκλοφορίας, παραγωγός και δικαιούχος του φαρμάκου.

Η συμφωνία αφορά την αποκλειστική διάθεση, διανομή και προώθηση του ιστορικού, ελληνικού αναλγητικού Algon στην Ελλάδα και την Κύπρο. 
Πρόκειται για το αναλγητικό που τη δεκαετία του '50, αποτέλεσε την ελληνική απάντηση της τότε χημικής βιομηχανίας "Χρωπει", στην ασπιρίνη. Το Αλγκόν παρέμεινε διαδεδομένο στα ελληνικά νοικοκυριά ως τα τέλη του '80. 

Παρουσιάζοντας τη νέα συμφωνία που ισχύει από τον περασμένο Νοέμβριο, ο Γενικός Διευθυντής της Valeant/PharmaSwiss, κ. Ιάκωβος Μιχαλίτσης, σημείωσε ότι "Το Algon αποτελεί ένα καταξιωμένο προϊόν, με εξαιρετικό φαρμακοδυναμικό αποτέλεσμα, άριστη ποιότητα, ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας, πολυετή εμπειρία χορήγησης, αλλά και λαμπρό μέλλον. Η εταιρία θα επενδύσει άμεσα στην οικογένεια Algon, μέσω συστηματικών ενεργειών,  που θα οδηγήσουν στη σταδιακή κυκλοφορία νέων μορφών, και θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις ανάπτυξης και αμοιβαίου οφέλους για τους ασθενείς - καταναλωτές, αλλά και τα ενδιαφερόμενα μέρη στον χώρο της Υγείας".

Το σκεύασμα συνδυάζει 3 δραστικές ουσίες: ακετυλοσαλικυλικό οξύ (400 mg), με αναλγητική, αντιπυρετική και αντιφλεγμονώδη δράση, παρακεταμόλη (200 mg), με αναλγητική και αντιπυρετική δράση και καφεΐνη (50 mg), με διεγερτικές ιδιότητες, που μειώνουν την αντίληψη του πόνου αλλά και διευκολύνουν και επιταχύνουν την απορρόφηση των άλλων δύο δραστικών συστατικών από τον γαστρεντερικό σωλήνα. 

Το Algon ενδείκνυται για τον πονοκέφαλο, τον πυρετό, την αρθραλγία, την οδονταλγία, τη νευραλγία, τη μυαλγία και τη δυσμηνόρροια. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αναλγητικά με καφεΐνη συνιστώνται ως θεραπεία 1ης γραμμής για τα επεισόδια πονοκεφάλου ταχείας τάσης. Σύμφωνα με μελέτες, ο συνδυασμός των 3 δραστικών συστατικών του Algon είναι πιο αποτελεσματικός σε σχέση με το Placebo και 30% πιο αποτελεσματικός από τη μονοθεραπεία με παρακεταμόλη, ενώ το 80% των ασθενών που τους χορηγήθηκε ο τριπλός συνδυασμός των δραστικών ουσιών του Algon, δήλωσαν πλήρη ή μερική ανακούφιση από τον πονοκέφαλο. Επιπλέον, η ανακούφιση μετά τη λήψη του τριπλού συνδυασμού δραστικών του Algon είναι στατιστικώς μεγαλύτερη από τα πρώτα 45’ της χορήγησης, σε σχέση με την ιβουπροφαίνη.

Το Algon πωλείται προς 2,84€ (συσκευασία των 30 δισκίων).

Όπως τόνισε ο διευθυντής του τμήματος φαρμάκων της εταιρίας κ. Γιάννης Πολίτης, "Τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα και το γεγονός ότι αποτελεί ένα ελληνικό αναλγητικό με 3 δραστικές ουσίες και 60 χρόνια αποτελεσματικότητας, το καθιστούν μια εξαιρετική επιλογή “ανακούφισης” για τον ασθενή/καταναλωτή που θα επιλέξει να ανανεώσει την εμπιστοσύνη του στο προϊόν αυτό". 

Σε επίπεδο πωλήσεων στη χώρα μας, το Algon ανήκει σε μια μεγάλη αγορά (32 εκατ. τεμάχια – 39 εκατ. ευρώ) που αυξάνεται ραγδαία (+11% σε τεμάχια, +12% σε αξία, τo 2015 σε σχέση με τo 2014 σύμφωνα με στοιχεία της IMS).  

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Valeant/ Pharma Swiss Ελλάδας δραστηριοποιείται στον χώρο του συνταγογραφούμενου φαρμάκου, των προϊόντων OTC & φαρμακείου, των ιατρικών εργαλείων και εξαρτημάτων, της δερματολογίας και των οφθαλμολογικών προϊόντων. Σε ποσοστό μεγαλύτερο του 60%, τα προϊόντα που διακινεί παράγονται στην Ελλάδα.