Προετοιμασίες σε ολόκληρη την Ευρώπη, έχουν ξεκινήσει ενόψει της εφαρμογής του κανονισμού για την προστασία από τα πλαστά φάρμακα, ο οποίος εκδόθηκε τον προηγούμενο μήνα.

Η δημιουργία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πιστοποίησης Γνησιότητας Φαρμάκων / (European Medicines Verification Organization ΕMVO), των Εθνικών Οργανισμών Πιστοποίησης από κράτη - μέλη και του αποθετηρίου που θα διαχειρίζονται τα εμπλεκόμενα μέρη, έχει κινητοποιήσει σειρά εταιριών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της πιστοποίησης της αυθεντικότητας φαρμάκων να χαρακτηριστούν ως επιλεγμένοι πάροχοι των υπηρεσιών που χρειαστούν τα κράτη - μέλη της Ε.Ε.  για την εφαρμογή του νέου κανονισμού. (προηγούμενο ρεπορτάζ του Healthmag, εδώ).

Στην κατεύθυνση αυτή, η Aegate επανήλθε στη χώρα μας τον περασμένο Μάιο και μέχρι στιγμής, έχει διαθέσει το λογισμικό της σε 5.000 πιλοτικά φαρμακεία, με δύο διαφορετικά προγράμματα φαρμακείου, τα οποία αναγνωρίζουν από την 1η Μαρτίου όλα τα είδη φαρμακείου, ενώ εντός του δευτέρου τριμήνου του έτους, αναμένεται να ενεργοποιηθούν και οι ειδοποιήσεις για ταυτοποίηση - επαλήθευση, λήξη - ανάκληση φαρμάκου και μηνύματα και νέες υπηρεσίες.

Η παρουσίαση της ελληνικής θυγατρικής Aegate έγινε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου από τον Διευθυντή Ανάπτυξης της εταιρίας κ. Κώστα Βαρσάμο, ενόψει της αναλυτικής παρουσίασης των δυνατοτήτων των υπηρεσιών που μπορεί να παρέχει η εταιρία στο σύνολο των εμπλεκομένων φορέων, αύριο Τετάρτη 16 Μαρτίου, στη Βρετανική Πρεσβεία.

Ο κ. Βαρσάμος, σημείωσε πως η Aegate εκπροσωπείται και στα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε. , καθώς και στα 2 μέλη της EFTA, τη Νορβηγία και Ελβετία. Διατηρεί γραφεία σε 8 ευρωπαϊκές χώρες (Βέλγιο, Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία, Ολλανδία, Πολωνία, Σουηδία και στη Μεγάλη Βρετανία). Πρόκειται για εξειδικευμένη εταιρία στην επαλήθευση της γνησιότητας φαρμάκων. Το 2004 εφάρμοσε το πρώτο πιλοτικό της πρόγραμμα στη Μεγάλη Βρετανία, ακολούθησαν οι Η.Π.Α και το 2006 ξεκίνησε την παροχή των υπηρεσιών επαλήθευσης της γνησιότητας στο Βέλγιο. Έχει ήδη επιλεγεί ως πάροχος από τον ΕMVO, ενώ αποτελεί τον μοναδικό πάροχο νοσοκομειακής υπηρεσίας επαλήθευσης γνησιότητας των φαρμάκων και ο μηχανισμός επαλήθευσης που διαθέτει, λειτουργεί σε πραγματικό χρόνο.