Μπορεί τα χρόνια της εφηβείας να είναι μια περίοδος γεμάτη εντάσεις και τα παιδιά να καβγαδίζουν πολύ συχνά με τους γονείς, αλλά είναι ανακουφιστικό το γεγονός ότι σε κείνους τρέχουν στα δύσκολα. Οι δεσμοί της οικογένειας και των φίλων παραμένουν ισχυροί στην Ελλάδα της κρίσης, κάτι που φαίνεται κι από μεγάλη πανευρωπαϊκή έρευνα σχετικά με την υγεία και τις συμπεριφορές των εφήβων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η «Έρευνα για τις συμπεριφορές που συνδέονται με την υγεία των εφήβων μαθητών» διεξάγεται στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος «Health Behaviour in School-aged Children» (HBSC/WHO, www.hbsc.org) υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Στη χώρα μας τo πρόγραμμα HBSC/WHO πραγματοποιείται από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) από το 1998, με την επιστημονική ευθύνη της ομότιμης καθηγήτριας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Άννας Κοκκέβη

Στην έρευνα του 2014 συμμετείχε πανελλήνιο δείγμα 4.141 μαθητών ΣΤ' Δημοτικού, Β' Γυμνασίου και Α' Λυκείου από 245 σχολεία. Οι μαθητές απάντησαν σε ανώνυμο ερωτηματολόγιο που συμπλήρωσαν μέσα στις τάξεις τους. Όσον αφορά στην οικογένεια, οι έφηβοι στην Ελλάδα, σε ποσοστό 80,2% έναντι 71,2% των εφήβων άλλων χωρών, αναφέρουν ότι έχουν την υποστήριξη της οικογένειας και, μάλιστα, μεταξύ των 11χρονων παιδιών, η Ελλάδα βρίσκεται στη 2η υψηλότερη θέση. Επιπλέον η Ελληνίδα μάνα είναι πιο προσηνής από τον πατέρα και είναι πάντα εκεί για να ακούσει ανομολόγητα μυστικά, μύχιες σκέψεις, να συμβουλέψει το παιδί... Οι έφηβοι στην Ελλάδα σε ποσοστό 85,0%, θεωρούν εύκολη την επικοινωνία με τη μητέρα τους ενώ, σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες του προγράμματος, στην Ελλάδα η εύκολη επικοινωνία με τη μητέρα δεν σχετίζεται με το οικονομικό επίπεδο της οικογένειας. Σε ελαφρώς χαμηλότερο ποσοστό οι έφηβοι στη Ελλάδα (67,6%), συγκριτικά με εφήβους από άλλες χώρες (70,2%), θεωρούν εύκολη τον επικοινωνία με τον πατέρα, με τη διαφορά να γίνεται εντονότερη στα κορίτσια.

Εξάλλου στα χρόνια της εφηβείας εδραιώνονται φιλίες ζωής για τα περισσότερα παιδιά. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα τα Ελληνόπουλα βρίσκονται στο 3ο υψηλότερο ποσοστό (73,8%) μεταξύ των χωρών του προγράμματος HBSC (61,8%) που δηλώνουν ότι νιώθουν υποστήριξη από τους φίλους τους. Όσον αφορά στις καθημερινές συναντήσεις και στην επικοινωνία μέσω σελίδων κοινωνικής δικτύωσης με τους φίλους τους, η Ελλάδα δεν διαφοροποιείται από τον μέσο όρο.