Η διακοπή του καπνίσματος για τους θεριακλήδες είναι κάτι σαν τη δίαιτα για τους υπέρβαρους. Από Δευτέρα και με το μαλακό... Όμως καλύτερη στρατηγική για να σταματήσει κανείς το κάπνισμα, είναι να μην το κάνει σιγά-σιγά, αλλά να το κόψει απότομα, "μαχαίρι", όπως λέμε.

“Για πολλούς ανθρώπους ο προφανής τρόπος διακοπής του καπνίσματος είναι να ελαττώσουν σταδιακά τον αριθμό των τσιγάρων, αλλά πρέπει να τους συμβουλεύουμε να το κόβουν μια κι έξω και η έρευνά μας έδειξε ότι αυτό δουλεύει" δήλωσε η επικεφαλής της νέας μελέτης Nicola Lindson-Hawley, μια μεταδιδακτορική ερευνήτρια από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Στη σχετική μελέτη συμμετείχαν 697 καπνιστές, οι οποίοι είχαν απευθυνθεί σε Ιατρεία Διακοπής ΚαπνίσματοςΟι ερευνητές τους χώρισαν σε δύο ομάδες. Από την πρώτη ομάδα ζητήθηκε να ορίσουν μία ημερομηνία και εκείνη την ημέρα να πάψουν να καπνίζουν (ήταν η ομάδα των καπνιστών που έκοψαν απότομα το κάπνισμα). Από την δεύτερη ομάδα ζητήθηκε να ορίσουν πάλι μία ημερομηνία, αλλά να μειώνουν σταδιακά τον αριθμό των τσιγάρων τους τις δύο εβδομάδες που προηγήθηκαν της ημερομηνίας αυτής. 

Έναν μήνα μετά την ημερομηνία διακοπής, χωρίς τσιγάρο παρέμενε το 49% των εθελοντών, που είχαν σταματήσει απότομα να καπνίζουν και το 39% όσων είχαν πάψει βαθμιαία. Έξι μήνες μετά εξακολουθούσαν να είναι «άκαπνο» το 22% των εθελοντών που έκοψαν «μαχαίρι» το κάπνισμα και το 15,5% όσων το έκοψαν βαθμιαία. Με άλλα λόγια, όσοι σταμάτησαν απότομα το κάπνισμα είχαν κατά 25% περισσότερες πιθανότητες να μην το ξαναρχίσουν για ένα εξάμηνο, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Annals of Internal Medicine».

Η επικεφαλής της μελέτης επεσήμανε ότι πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν, καν, να διανοηθούν ότι το κόβουν μιά κι έξω ή ότι το κόβουν τελείως και δεν καπνίζουν έστω λίγα τσιγάρα μέσα στη μέρα. Γι' αυτούς, όπως είπε, είναι προτιμότερο, από το να μην κάνουν τίποτε, να το περιορίσουν έστω σε έναν βαθμό. Αν, όμως, κάποιος το έχει πάρει απόφαση να το κόψει τελείως, τότε είναι καλύτερα να πάρει τη γενναία απόφαση να το κόψει απότομα και όχι βαθμιαία.