Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Ρόζαλιντ Άρντεν της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «International Journal of Epidemiology». Ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν σε διδύμους από τις ΗΠΑ, τη Σουηδία και τη Δανία - τόσο μονοζυγωτικούς (που έχουν 100% κοινά γονίδια), όσο και διζυγωτικούς (που έχουν 50% κοινά γονίδια).

Η μελέτη, όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το 95% της σχέσης μεταξύ νοημοσύνης και προσδόκιμου ζωής είναι γενετικής προέλευσης. Όπως διαπιστώθηκε, σχεδόν πάντα ο πιο έξυπνος από τους δίδυμους ζει περισσότερα χρόνια.

«Γνωρίζουμε ότι τα παιδιά με καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης (IQ) τείνουν να ζουν περισσότερο. Το ίδιο συμβαίνει με όσους ενήλικες βρίσκονται ψηλά στην επαγγελματική ιεραρχία, όπως, για παράδειγμα, οι ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι. Ενώ έως τώρα δεν κατανοούσαμε γιατί αυτό συμβαίνει, η νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η αιτία είναι πρωτίστως γενετική» δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης.

Από την άλλη, βέβαια, οι ερευνητές εξήγησαν ότι η επίδραση της νοημοσύνης στο προσδόκιμο ζωής είναι μικρή. «Έτσι, δεν μπορεί κανείς, για παράδειγμα, να εξάγει το συμπέρασμα ότι το παιδί του θα ζήσει σίγουρα πολλά χρόνια, επειδή φέτος τα πήγε καλά στις εξετάσεις», επεσήμανε η Άρντεν.

Οι ερευνητές κάνουν την υπόθεση ότι όσοι διαθέτουν γονίδια που τους κάνουν πιο έξυπνους, έχουν, επίσης, γονίδια που διατηρούν το σώμα τους πιο υγιές. Εναλλακτικά, γίνεται η υπόθεση ότι τόσο η νοημοσύνη όσο και η μακροζωία εξαρτώνται από τις ίδιες γενετικές μεταλλάξεις, συνεπώς είτε οι δύο αυτοί παράγοντες επηρεάζονται παράλληλα, είτε όσοι άνθρωποι έχουν τις λιγότερες μεταλλάξεις, είναι ταυτόχρονα εξυπνότεροι και ζουν περισσότερα χρόνια.