Θλίψη, οργή και αγανάκτηση για τον ΕΟΠΥΥ και τις ανώνυμες αναφορές της διοίκησης ότι μονομερώς ιατρικοί σύλλογοι παραβιάζουν συμβατικές υποχρεώσεις τους, εξέφρασε το Δ.Σ. του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.

Ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας του ΠΙΣ κ.κ. Μιχ. Βλασταράκος και Δημ. Βαρνάβας, με επιστολή τους προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Δημ. Κοντό, επισημαίνουν πως "μετά από τόσους μήνες παραβίασης εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ των συμβατικών υποχρεώσεών του προς τους παρόχους υγείας, εκδίδετε Δελτίο Τύπου, με το οποίο προσβάλλετε ολόκληρο το Ιατρικό Σώμα.

Η αναφορά σας ότι κάποιοι Ιατρικοί  Σύλλογοι παραβιάζουν συμβατικές υποχρεώσεις παρόχων υγείας, με μονομερή διακοπή παροχής υπηρεσιών προς ασφαλισμένους, θα έπρεπε να προβληματίσει κυρίαρχα τον ΕΟΠΥΥ".

Το ζήτημα δημιουργήθηκε από το γεγονός ότι ο ΕΟΠΥΥ θεωρεί τις κινητοποιήσεις ιατρικών συλλόγων και οργανώσεων ως μονομερή παραβίαση των συμβατικών υποχρεώσεων, τη στιγμή που οι καθυστερήσεις πληρωμών, σε συνδυασμό με τις επιστροφές από clawback και rebate έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο ιατρικό σώμα.

Στη σχετική επιστολή οι κ.κ. Βλασταράκος και Βαρνάβας επισημαίνουν ότι "Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ενδιαφέρεται για την ομαλή ιατρική λειτουργία και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτή, αλλά και την προστασία της υγείας και της περίθαλψης των πολιτών.

Σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να μεταβιβάζονται οικονομικές επιβαρύνσεις στους ασφαλισμένους, αλλά ο ΕΟΠΥΥ οφείλει να καλύπτει, σύμφωνα και με τις υποχρεώσεις του, την ασφαλιστική τους κάλυψη.

Οι πάροχοι υγείας, για πολλούς μήνες προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αγόγγυστα και χωρίς ν’ αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, όπως έχει υποχρέωση και γι’ αυτό θα έπρεπε τουλάχιστον, εάν όχι να τους ευχαριστείτε, τουλάχιστον να μην τους απειλείτε.

Ως Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, δεν επιθυμούμε να ακολουθήσουμε ύφος και τακτική, η οποία θα ζημιώνει την περίθαλψη συνολικά, διεκδικούμε όμως ν’ ανταποκριθείτε με σεβασμό στις υποχρεώσεις που έχετε απέναντι στους παρόχους υγείας".