"Κόκκαλα" φαίνεται πως έχει το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, για το οποίο ο ορίζοντας αντί να πλησιάζει, δείχνει ολοένα και μακρύτερος...

Προκειμένου να εφαρμοστούν οι νέες μειωμένες τιμές από τον έλεγχο των πρωτοτύπων που χάνουν την προστασία της πατέντας τους (οπότε οι τιμές τους μειώνονται), θα πρέπει προηγουμένως να καθοριστούν προτεινόμενες τιμές από τον ΕΟΦ, να γίνει έλεγχος των τιμών από τις φαρμακευτικές και να υπάρξει διαβούλευση σχετικά με την ορθότητα ή μη των προτεινόμενων τιμών. Στη συνέχεια πρέπει να συγκληθεί η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων σε συνεδρίαση, να εγκρίνει τις τιμές, να συζητήσει τις ενστάσεις που ενδιαμέσως θα έχουν οι κάτοχοι των αδειών κυκλοφορίας των φαρμάκων, και το αποτέλεσμα αυτό, να το εγκρίνει ο υπουργός Υγείας, υπογράφοντας τη σχετική απόφαση της ισχύος των νέων τιμών.

Για να ξεκινήσει όλη αυτή η παραπάνω διαδικασία, πρέπει όμως προηγουμένως να αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ, οι τιμές που ο Οργανισμός προτείνει, βάσει των εξελίξεων (απώλεια πατέντας), αλλά και του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου.

Η διαδικασία έχει ξεκινήσει από καιρό, όμως σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν μια σειρά από τεχνικές λεπτομέρειες, που την εμποδίζουν να ολοκληρωθεί για λόγους ... ερμηνείας της νομοθεσίας.

Παρότι το νομικό πλαίσιο είναι προκαθορισμένο εδώ και μήνες, η διοίκηση του ΕΟΦ, κάνει τώρα λόγο για ανάγκη έκδοσης νέας υπουργικής απόφασης που θα προσδιορίζει:

  • ποιά φάρμακα θα εξαιρεθούν από την ανακοστολόγηση
  • πώς θα λειτουργήσουν τα πλαφόν κάτω από τα οποία δεν θα επιτρέπεται μείωση τιμής και ποιό πλαφόν θα υπερισχύσει τελικά (προβλέπονται σταδιακές μειώσεις στις ελάχιστες τιμές κάτω από τις οποίες δεν επιτρέπονται μειώσεις τιμών, ανά εξάμηνο ως το τέλος του 2017 που ορίζεται ελάχιστη τιμή το ένα ευρώ), και 
  • τι ακριβώς θα υπερισχύσει στις μειώσεις των τιμών, εφόσον διαπιστωθεί διαφορά μεταξύ τιμής του πλαφόν και του κόστους ημερήσιας θεραπείας.

Το ηλεκτρονικό σύστημα του Οργανισμού, απ΄ ότι φαίνεται, εντοπίζει τις ασάφειες αυτές στην πράξη, με νούμερα και ... "κολλάει"...

Μην μπορώντας να δώσουν λύση στα προβλήματα που προέκυψαν από τις συνεχείς αλλαγές της νομοθεσίας, άρα και των διαφορετικών εντολών που δίνονται στο σύστημα όπου καταχωρούνται οι τιμές και οι εξισώσεις που θα δώσουν το τελικό αποτέλεσμα, οι υπηρεσίες τώρα περιμένουν μια υπουργική απόφαση από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, για να ξεκαθαριστούν οι απορίες, να επαναπρογραμματιστεί το σύστημα με τα νέα δεδομένα που ζητούνται, και να προχωρήσουν οι υπολογισμοί των τιμών.

Όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, η λύση στη νέα ... εξίσωση, δεν πρόκειται να έρθει πριν τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, υπό την προϋπόθεση ότι η έκδοση της υπουργικής απόφασης βρίσκεται προ των πυλών.