Οι καθημερινές έννοιες, που σε πάρα πολλές περιπτώσεις έχουν να κάνουν με σοβαρά θέματα υγείας, αλλά και με οικονομική στενότητα, κάνουν το κεφάλι να "σπάει" από τον πονοκέφαλο. Το στρες του σύγχρονου Έλληνα έχει πολλές επιπτώσεις στην υγεία του, με τις κρίσεις πονοκεφάλων να προεξάρχουν...

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία στην Ελλάδα ένα εκατομμύριο άτομα υποφέρουν από κεφαλαλγία και από αυτά τα 2/3 είναι γυναίκες, οι οποίες κατά μέσο όρο έχουν από μία μέχρι τρεις κρίσεις κεφαλαλγίας κάθε μήνα. Επιπλέον από επιδημιολογική καταγραφή 906 ασθενών στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών της Νευρολογικής Κλινικής του "Αιγινήτειου" Νοσοκομείου, την περίοδο 2010-2012, προκύπτει ότι το 63,80% των γυναικών υπέφερε από πονοκέφαλο έναντι 36,20 των ανδρών. Επίσης, ο πονοκέφαλος ήταν συχνότερος μεταξύ των έγγαμων (54,50%), έναντι όσων ζούσαν μόνοι.

Αυτά επεσήμανε σε συνέντευξη τύπου ο κ. Ιωάννης Καραϊτιανός, πρόεδρος της Εταιρίας Ιατρικών Σπουδών και διευθυντής χειρουργός του Νοσοκομείου "Άγιος Σάββας. Όπως εξήγησε: «Ο πονοκέφαλος ή κεφαλαλγία θεωρείται το συχνότερο σύμπτωμα, για το οποίο αναζητείται ιατρική συμβουλή. Είναι κάτι που μπορεί να εμφανιστεί σε όλους. Βέβαια για κάποιους αποτελεί ρουτίνα, ενώ άλλοι δεν εμφανίζουν σχεδόν ποτέ πονοκέφαλο. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υποδηλώνει την ύπαρξη κάποιας πάθησης, ενώ μπορεί να αποτελεί και προοίμιο σοβαρότατων καταστάσεων».

Πώς τεκμηριώνεται, όμως, η σχέση πονοκεφάλου και στρες«Το ψυχολογικό στρες οδηγεί σε υπερ-έκκριση της ορμόνης κορτικοτροπίνης, που οδηγεί σε πονοκεφάλους. Όμως δεν πρέπει όμως να αγνοούμε και το φυσικό και σωματικό στρες (π.χ. απότομες αλλαγές θερμοκρασίας, αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου, κ.ά.), τα οποία είναι και αυτά αίτια για την πρόκληση κεφαλαλγιών και πιθανολογείται ότι ο πονοκέφαλος αποτελεί μια αποτυχημένη προσπάθεια του εγκεφάλου μας να προσαρμοστεί σε αυτό» είπε ο διευθυντής χειρουργός του νοσοκομείου "Άγιος Σάββας".

Η πρώτη ομάδα που πλήττεται από την "επιδημία" κεφαλαλγίας είναι οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, που ήταν από τους πρώτα "θύματα" της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Επιπλέον έχει διαπιστωθεί ότι το 85% των ανθρώπων που ταλαιπωρούνται συχνά από πονοκεφάλους κάνουν κατάχρηση φαρμάκων, η οποία έχει δυσμενή αντίκτυπο στην υγεία τους, επιβαρύνοντας παράλληλα τη φαρμακευτική δαπάνη - στις χώρες της ΕΕ οι κεφαλαλγίες κοστίζουν 170 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Στην ίδια επιδημιολογική καταγραφή βρέθηκε ότι, όσο αυξάνεται ο όγκος της δουλειάς, τόσο πιο εύκολα πυροδοτούνται οι πονοκέφαλοι στους ενήλικες. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στα παιδιά λόγω υπερφόρτωσης μαθημάτων και εξωσχολικών υποχρεώσεων. Αποτέλεσμα; Η παραγωγικότητα των ενηλίκων μειώνεται κατά 50% ενώ στους μαθητές η απόδοση στο σχολείο εμφανίζει κάθετη πτώση.

Επίσης, κάθε φορά που υπάρχει στον οργανισμό κάποια ορμονική διαταραχή, όπως η έμμηνος ρύση, η εγκυμοσύνη ή εμμηνόπαυση, αναφέρονται επεισόδια κεφαλαλγίας, ενώ "ένοχες" είναι ορισμένες μυρωδιές, οι δυνατοί ή πολύ οξείς ήχοι, η απότομη έκθεση σε έντονο φως, η κακή διατροφή, η κληρονομικότητα, αλλά και ο καιρός. Την περίοδο που αλλάζει ο καιρός είναι πολύ πιο συχνές οι εμφανίσεις των πονοκεφάλων, λένε οι ειδικοί, λόγω της αλλαγής στις βαρομετρικές πιέσεις. Ο κίνδυνος για πονοκέφαλο αυξάνεται κατά 7,5% για κάθε άνοδο της θερμοκρασίας κατά 5 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τον κ. Καραϊτιανό, ο πονοκέφαλος αντιμετωπίζεται καλύτερα με συνδυασμό δραστικών ουσιών, ενώ η προσθήκη μιας μικρής δόση καφεϊνης - σαν να πίνουμε μαζί έναν εσπρέσο - επιταχύνει την ανακούφιση.