Καλά τα νέα από το μέτωπο της πρόληψης του γυναικολογικού καρκίνου.

Όπως είπαν Έλληνες ειδικοί, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, με αφορμή τη συνέχεια της καμπάνιας "for Her", από την εταιρία Roche, για πρώτη φορά υπάρχει η δυνατότητα, μέσω ενός εμβολίου κι ενός μοριακού τεστ (HPV test), να ελαττωθεί σημαντικά ή και να εξαλειφθεί ο καρκίνος τραχήλου της μήτρας και να προληφθεί ο καρκίνος των ωοθηκών.

Το εμβόλιο - ασπίδα ενάντια στον HPV, με το οποίο πρέπει να εμβολιάζονται όλα τα νέα κορίτσια, δεν έχει, παρόλα αυτά, πείσει τις Ελληνίδες, με αποτέλεσμα η κάλυψη να είναι πολύ χαμηλότερη σε σύγκριση με άλλες Ευρωπαίκές χώρες. "Το εμβόλιο προφυλάσσει κατά 50-100% άνδρες και γυναίκες" τόνισε ο καθηγητής μαιευτικής - γυναικολογίας του ΑΠΘ, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Έρευνας και Αντιμετώπισης του Ιού των Θηλωμάτων, Θεόδωρος Αγοραστός, επισημαίνοντας την ανάγκη να εμβολιάζονται όλοι όσοι πρέπει με το - προσεχώς - εννεαδύναμο εμβόλιο.

Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV ευθύνεται για την εμφάνιση δέκα καρκίνων - μεταξύ αυτών οι καρκίνοι του αιδοίου, του πρωκτού, του πέους, του κόλπου, του τραχήλου της μήτρας και άλλων.

Σχετικά με το HPV test, ο κ. Αγοραστός τόνισε ότι διεθνώς έχει αποτελεσματικότητα 93-95% και στην Ελλάδα τα ποσοστά αγγίζουν το 100%, όταν το τεστ Παπ μετά βίας ξεπερνάει το 50% σε αποτελεσματικότητα (53% συγκεκριμένα). "Είναι η εποχή του τέλους για το τεστ Παπ. 50-60 χρόνια μετά την εφαρμογή του διαπιστώνονται προβλήματα, που σχετίζονται με τη χαμηλή του ευαισθησία" είπε ο καθηγητής χαρακτηριστικά.

Η νέα εξέταση καθιερώνεται από 1/1/17 στην Ολλανδία ως εξέταση πρώτης γραμμής και ακολουθούν η Αυστραλία, η Τουρκία και το Μεξικό. Αν το HPV test βγει αρνητικό, σύμφωνα με τα όσα είπαν οι ειδικοί, η γυναίκα μπορεί να το επαναλάβει σε πέντε χρόνια. Αν βγει θετικό, θα χρειαστεί να κάνει κολποσκόπηση, τεστ Παπ και άλλες εξετάσεις που θα της υποδείξει ο γιατρός της. "Και το τεστ Παπ, που πολλές Ελληνίδες το κάνουν κάθε χρόνο, δεν δικαιολογείται να γίνεται σε ετήσια βάση" εξήγησε ο κ. Αγοραστός. "Στην Αγγλία και στη Γαλλία γίνεται κάθε τρία χρόνια, στη Φινλανδία κάθε πέντε".

Σχετικά με την καμπάνια "for Her", ο head of business development Roche Diagnostics Hellas, Θανάσης Ακάλεστος δήλωσε: "Είμαστε εδώ σήμερα για να ενισχύσουμε την ευαισθητοποίηση και την πρόληψη απέναντι στον καρκίνο της γυναίκας. Μιας νόσου που δεν αφορά μόνο στις γυναίκες, αλλά σε ολόκληρη την οικογένεια και, κατ' επέκταση, στην κοινωνία".

Η διευθύντρια εξωτερικών υποθέσεων της Roche Hellas, Ξένια Καπόρη μίλησε για την πορεία της καμπάνιας. "Περισσότερες από 3000 γυναίκες και 100 ογκολόγοι και γυναικολόγοι συμμετείχαν ενεργά στις δράσεις που υλοποιήθηκαν το 2015. Στη Roche παίρνουμε τον καρκίνο προσωπικά".

Στην ιστοσελίδα www.forher.gr οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μάθουν περισσότερες πληροφορίες.