Νέο γύρο κινητικότητας στα νοσοκομεία, περαιτέρω συγχωνεύσεις μονάδων, αναμόρφωση του υγειονομικού χάρτη και άμεση τοποθέτηση διοικητών, αλλά και αξιολογήσεις μονάδων και εργαζομένων, προβλέπει το "μενού" της νοσοκομειακής περίθαλψης της χώρας στο άμεσο μέλλον.

Οι σχετικές διαπιστώσεις προέκυψαν ύστερα από συνάντηση που είχαν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, όπου αντιπροσωπεία της ΠΟΕΔΗΝ έθεσε τα αιτήματα του κλάδου υπόψιν των υπουργών.

Σχετικά με τα διασυνδεόμενα νοσοκομεία, οι εργαζόμενοι τόνισαν ότι 50 νοσοκομεία βρέθηκαν να διασυνδέονται με άλλα, έχασαν τη νομική τους μορφή και συγχωνεύθηκαν σε άλλα μεγαλύτερα, με αποτέλεσμα να συρρικνωθούν οι υπηρεσίες τους και το προσωπικό τους να μετακινηθεί. Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, έφερε ως παράδειγμα την αποσύνδεση των νοσοκομείων Ηρακλείου και Λάρισας, όμως δεν υποσχέθηκε επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς.

Παράλληλα απέκλεισε το ενδεχόμενο να ξαναλειτουργήσουν νοσοκομεία που έκλεισαν, από τα οποία τέθηκαν σε διαθεσιμότητα 1665 υγειονομικοί υπάλληλοι οι οποίοι απασχολούνται με μετακίνηση σε άλλα νοσοκομεία της περιοχής τους.

Οργανισμοί νοσοκομείων
Σε ότι αφορά τους οργανισμούς λειτουργίας των νοσοκομείων, η ΠΟΕΔΗΝ υπογράμμισε ότι με τις τροποποιήσεις που έχουν γίνει, έχουν καταργηθεί 880 κλινικές, 10.000 κλίνες και 30.000 οργανικές θέσεις. Παρά την παρέμβαση Σωματείων για διατήρηση του συντελεστή 3 ανά κλίνη, οι οργανισμοί λειτουργούν με συντελεστή 2,4, ενώ οι ισχύοντες οργανισμοί παραμένουν προσωρινοί. Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα διορθωθούν στρεβλώσεις κατά τον επανασχεδιασμό τους, όμως δεν υπάρχει απάντηση αν θα υπάρξει περαιτέρω συρρίκνωση κλινών, κλινικών και οργανικών θέσεων.

Αξιολόγηση Μονάδων Υγείας
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εμφανίστηκε διατεθειμένη να προχωρήσει τόσο σε αξιολόγηση μονάδων, όσο και σε αξιολόγηση του προσωπικού.
Στη βάση των εφαρμοστικών νόμων του μνημονίου ΙΙΙ, θα γίνει αξιολόγηση των Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας και με την αξιολόγηση αυτή, θα ανασχεδιαστεί ο υγειονομικός χάρτης  της χώρας.
Στο πλαίσιο αυτό, θα υπάρξουν προσαρμογές των μονάδων υγείας στις ανάγκες της χώρας σε προσαρμογή με τους περιορισμούς που τίθενται από το Μνημόνιο και στην κατεύθυνση αυτή, θα υπάρξει κινητικότητα για την κάλυψη των αναγκών, "λελογισμένα", όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στην ΠΟΕΔΗΝ, προσθέτονας ότι θα υπάρξει προσπάθεια για μετακινήσεις με τη σύμφωνη γνώμη του μετακινούμενου προσωπικού.
Στο πλαίσιο της αξιολόγησης των μονάδων, πρόσθεσε ο υπουργός, θα συσταθούν και εργαστήρια - κέντρα αναφοράς.

Αξιολόγηση εργαζομένων
Το Μνημόνιο 3 (ν. 4336/2015) προβλέπει στο κεφάλαιο Δημόσια Διοίκηση ότι η μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου θα είναι μειούμενη σε ποσοστό του Α.Ε.Π. στη διάρκεια του προγράμματος προσαρμογής, ενώ συνδέει το μισθολόγιο και την εξέλιξή του, με τις επιδόσεις, δεξιότητες, αρμοδιότητες και τη θέση των υπαλλήλων. Οι υπουργοί εμφανίστηκαν σύμφωνοι με την αξιολόγηση του προσωπικού.
Όμως η Ομοσπονδία επισημαίνει πως το νέο σύστημα Αξιολόγησης, θα κατηγοριοποιεί τους υπαλλήλους σε βαθμολογία από το 0 έως 100 ( Άριστα). Για το βαθμό άνω του 90 απαιτείται ειδική αιτιολόγηση από την ειδική επιτροπή αξιολόγησης. Έτσι, η ΠΟΕΔΗΝ διερωτάται "ποιός μπορεί να αποκλείσει ότι στη πορεία, μισθολογική εξέλιξη θα έχουν μόνο οι υπάλληλοι, με βαθμούς 90 έως 100"; Και στην κατεύθυνση αυτή προειδοποιεί για αντιδράσεις από τους εργαζόμενους με απεργίες, αποχές από τα καθήκοντα κλπ.

ΕΚΑΒ
Σε ότι αφορά το ΕΚΑΒ, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, έθεσαν θέμα "εικονικής πραγματικότητας" με τις ανακοινώσεις για πρόσληψη χιλιάδων Υγειονομικών Υπαλλήλων και Πληρωμάτων Ασθενοφόρων. Και επισημαίνοντας την επαγγελματική εξουθένωση του προσωπικού, τόνισαν ότι με πρόσφατη ρύθμιση, ανακαλύφθηκε η "μαγική συνταγή" της στελέχωσης των ασθενοφόρων, με προσωπικό των ΟΤΑ και του Πυροσβεστικού σώματος.
Στην απάντηση του υπουργού ότι με τη ρύθμιση αυτή σώζονται ανθρώπινες ζωές, κι ας υπάρχουν διαφωνίες, οι εργαζόμενοι έκαναν λόγο για επιστροφή στο μεσαίωνα, αλλοίωση του χαρακτήρα της προνοσοκομειακής φροντίδας στη χώρα. Και εκφράζοντας την αγανάκτησή τους, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, κατέληξαν: "Το μόνο που μένει τώρα είναι να προωθηθεί διάταξη που θα μετατρέπει τα ιδιωτικά αγροτικά οχήματα σε Ασθενοφόρα, για να λύσουν το μείζον πρόβλημα που δημιουργείται από την έλλειψη Ασθενοφόρων"!