Καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν εξαιτίας κάποιου λοιμώδους νοσήματος. Ειδικά στην Αφρική οι λοιμώξεις "θερίζουν", σκορπώντας τον θάνατο και σε πολλά μικρά παιδιά.

Στην Ελλάδα το πιο σοβαρό αίτιο νοσηρότητας από λοιμώδη νοσήματα αποτελούν οι νοσοκομειακές λοιμώξεις από πολυανθεκτικά στα αντιβιοτικά μικροβιακά παθογόνα αίτια. Αυτά είπε, μεταξύ άλλων, σε ομιλία του του Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδας, με θέμα «Αξιολόγηση Κινδύνου στα Επιδημικά Λοιμώδη Νοσήματα», ο ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ, Γιώργος Σαρόγλου. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που παρουσίασε ο κ. Σαρόγλου, τα επιδημικά λοιμώδη νοσήματα είναι η δεύτερη αιτία θανάτου σε παγκόσμιο επίπεδο, μετά  τις καρδιολογικές παθήσεις, που σκοτώνουν 16,7 εκατομμύρια ανθρώπους. Μάλιστα όσο πιο φτωχή είναι μια χώρα, τόσο πιο πολλοί οι θάνατοι από λοιμώξεις. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, από το 1940 μέχρι το 2004, εμφανίστηκαν 335 νέα λοιμώδη  νοσήματα.

Όπως ανέφερε ο κ. Σαρόγλου, σημαντικά αναδυόμενα ή και νεοεμφανιζόμενα λοιμώδη νοσήματα (μερικά από τα οποία εμφανίστηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια), που πλήττουν αστικούς πληθυσμούς με επιδημίες σε παγκόσμιο επίπεδο και απασχολούν τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας, είναι:

ιός του Δυτικού Νείλου Ελλάδα από το 2009
ιός Zίκα Βραζιλία, Πουέρτο Ρίκο από το 2015
Δάγγειος Πυρετός, Ινδία από το 2010
ιός EBOLA Δυτική Αφρική νέα επιδημία από το 2014
πυρετός CHIKUNGUNYA  Καραϊβική επιδημία από το 2015
πνευμονία MERS- CoV σε χώρες Μ. Ανατολής από το 2013
πολιομυελίτιδα Πακιστάν από το 2010
.Οι λοιμώξεις από πολυανθεκτικά παθογόνα

«Η αντιμετώπιση όλων των λοιμωδών νοσημάτων απαιτεί εξειδίκευση του ιατρικού προσωπικού, τις κατάλληλες νοσοκομειακές υποδομές και την σωστή ενημέρωση του κοινού για την λήψη ατομικών μέτρων προφύλαξης» τόνισε ο κ. Σαρόγλου. «Είναι κατανοητό ότι τα λοιμώδη νοσήματα δεν γνωρίζουν κρατικά σύνορα, γιαυτό η συνεργασία και η ενημέρωση με τις λοιπές Ευρωπαϊκές χώρες, μέσω του Ευρωπαϊκού Κέντρου Έλεγχου Λοιμώξεων ECDC, κρίνεται απαραίτητη τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση των λοιμωδών νοσημάτων».

Απαντώντας σε ερώτηση για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες - πολλοί από τους οποίους προέρχονται από χώρες, όπου ενδημούν λοιμώδη νοσήματα - εκτίμησε ότι ο κίνδυνος μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων από τους διερχόμενους πρόσφυγες είναι μηδενικός και συνέστησε ψυχραιμία και όχι πανικό.