Ομολογία αποτυχίας των πολιτικών αποτελεί το clawback, παραδέχθηκε χθες ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, ενώ ειδικά το νοσοκομειακό clawback είπε πως μας επιβλήθηκε από τους Θεσμούς, παρά την πρόσφατη σχετική απάντηση της αρμόδιας ευρωπαίας επιτρόπου.

Ο κ. Μπασκόζος μιλώντας σε δείπνο εργασίας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), με αφορμή τη σημερινή γενική συνέλευση του κλάδου, αναφέρθηκε στα δύο επίκαιρα προβλήματα που απασχολούν την Κυβέρνηση, την αξιολόγηση της χώρας από τους δανειστές και το προσφυγικό ζήτημα, ενώ επανέλαβε τα μέτρα που προωθεί το υπουργείο Υγείας και περιλαμβάνουν τις Επιτροπές Παρακολούθησης Νοσοκομειακής Δαπάνης και Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ, τα νέα θεραπευτικά πρωτόκολλα και την πρόθεση για κατάρτιση μητρώων ασθενών.

Με αφορμή την αξιολόγηση και την εκταμίευση της δόσης, ο κ. Μπασκόζος υποσχέθηκε αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Στην εκδήλωση παρέστη και η υφυπουργός Βιομηχανίας κ. Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία σημείωσε πως η Ελληνική Πολιτεία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να στηρίξει τον κλάδο, ενώ αναγνώρισε ότι το νέο περιβάλλον χρειάζεται σταθερότητα και εθνική στρατηγική, για την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής και την εξωστρέφεια.

Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Πασχάλης Αποστολίδης,  υπογράμμισε ότι στη χώρα μας η κατάθλιψη έχει φτάσει το 2,5% του πληθυσμού, οι επιδημίες αυξάνονται (AIDS, H1N1 κλπ), μαζί με τη συμμετοχή των ασθενών για φάρμακα (στο 26%), αλλά και μαζί με τις προσφυγικές ροές που δεν υπολογίζονταν ως παράγων επίπτωσης στην οικονομία προ τριετίας. "Με 1,5 εκατ. ανέργους και 2,5 εκατ. ανασφάλιστους, συν 50.000 πρόσφυγες πρέπει άμεσα να γίνει κάτι", υπογράμμισε ο κ. Αποστολίδης.

Έτσι, απηύθυνε έκκληση για Εθνική Στρατηγική για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, καθώς πολλές υγιείς επιχειρήσεις οδηγούνται σε εξαγορές, λόγω έλλειψης ρευστότητας. 

Στις προτάσεις της φαρμακοβιομηχανίας για Στρατηγικές Μεταρρυθμίσεις ο κ. Αποστολίδης συμπεριέλαβε την καθολική πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα, διαρθρωτικές αλλαγές στο Σύστημα Υγείας, θέσπιση κινήτρων για Έρευνα και Ανάπτυξη και Κλινικές Μελέτες, και μέσω του νέου αναπτυξιακού νόμου, ενίσχυση πρωτοβουλιών που στοχεύουν στην ανάπτυξη της Έρευνας και της Καινοτομίας. Όπως τόνισε, στόχος είναι η δημιουργία ενός σταθερού και προβλέψιμου επιχειρηματικού περιβάλλοντος που θα επιτρέπει στον κλάδο να προγραμματίσει επενδύσεις, να  αξιοποιήσει τις αναπτυξιακές δυνατότητες που έχει ώστε να υποστηρίξει ένα βιώσιμο σύστημα υγείας.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Κώστας Παναγούλιας, δείχνοντας την αστάθεια που επικρατεί στην αγορά φαρμάκου τα τελευταία έξι χρόνια, σημείωσε πως "κάθε 11 μέρες έχουμε ένα νέο ΦΕΚ ", ενώ αναφερόμενος στα clawback και rebate υπογράμμισε ότι ένα στα τέσσερα φάρμακα δίνονται δωράν από τη φαρμακοβιομηχανία, ενώ με το σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων, η Ελλάδα ως χώρα αναφοράς, παρασύρει προς τα κάτω τις τιμές των φαρμάκων στη Γερμανία, Ισπανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ελβετία, Αυστρία, Φινλανδία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Τουρκία, μέχρι και τη Βραζιλία.

Αναφερόμενος στις αναπτυξιακές προοπτικές του κλάδου, ο κ. Παναγούλιας, σημείωσε ότι η φαρμακοβιομηχανία παράγει το 3,5% από 4% το 2010, είναι ο δεύτερος κλάδος σε εξαγωγές προϊόντων και απασχολεί 87.000 εργαζομένους.
Για την ενίσχυση της αναπτυξιακής προοπτικής του κλάδου, ο αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ πρότεινε: 
Ι. Ανάπτυξη της Κλινικής Έρευνας, 
ΙΙ. Σχεδιασμό μηχανισμού φορολογικών αναπτυξιακών κινήτρων
ΙΙΙ. Ενίσχυση εξωστρέφειας - επιχειρηματικότητας και
IV. Διασύνδεση της έρευνας με την παραγωγή.