Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου σήμερα και πολύς κόσμος παραδέχεται ότι κάθε φορά που πέφτει για ύπνο, το ξημέρωμα τον βρίσκει να... μετρά προβατάκια. Αποτέλεσμα; Άσχημη ψυχική διάθεση, μειωμένη αποδοτικότητα, ατονία...

Η αϋπνία είναι η μάστιγα της σύγχρονης εποχής, καθώς οι καθημερινές έννοιες σε μια Ελλάδα, που εξακολουθεί να βρίσκεται στη δίνη της κρίσης, δεν συνηγορούν στην ηρεμία και στη χαλάρωση - κάθε άλλο μάλιστα. Λύση στο πρόβλημα έρχεται να δώσει η κυκλοφορία της βαλετονίνας (Valetonina) τον Απρίλιο και στη χώρα μας.

Πρόκειται για ένα συμπλήρωμα διατροφής με τον πρωτοποριακό συνδυασμό βαλεριάνας και μελατονίνης, ουσίες οι οποίες είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια ότι συμβάλλουν στον καλό ύπνο. Η επικείμενη κυκλοφορία της βαλετονίνας επιβεβαιώνει απόλυτα το πνεύμα που κομίζει το φετινό μήνυμα του Παγκόσμιου Συλλόγου Ύπνου: «Ο καλός ύπνος είναι ένα εφικτό όνειρο». («Good Sleep is a Reachable Dream»).

Το προϊόν σχεδιάστηκε με μια καινοτόμο προσέγγιση, η οποία επιτρέπει την απελευθέρωση των δύο συστατικών της σε διαφορετικούς χρόνους, εξασφαλίζοντας, έτσι, διπλή και παρατεταμένη δράση. Αφενός η επικάλυψη των δισκίων βαλετονίνας, η οποία περιέχει τη μελατονίνη, διαλύεται γρήγορα, συμβάλλοντας στη μείωση του χρόνου που έρχεται ο ύπνος και αφετέρου ο πυρήνας του δισκίου περιέχει βαλεριάνα (εκχύλισμα ρίζας), η απελευθέρωση της οποίας γίνεται σε δεύτερο χρόνο, ευνοώντας τη χαλάρωση. Το αποτέλεσμα είναι ένας παρατεταμένος και ήρεμος ύπνος σε φυσιολογικούς ρυθμούς, ο οποίος δεν πρέπει να αποτελεί πολυτέλεια για τον σύγχρονο άνθρωπο που ταλαιπωρείται από αϋπνίες, λόγω της μείωσης της ενδογενούς παραγωγής μελατονίνης ή λόγω στρες.

Η βαλετονίνα είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής με τεκμηριωμένη δράση στην προαγωγή του ύπνου, με φυσικό τρόπο και αποδεδειγμένα ένας πολύτιμος σύμμαχος για την καταπολέμηση των επιπτώσεων του τζετ λαγκ (jet-lag ή συνδρόμου ζώνης ώρας), ανακουφίζοντας σημαντικά από τα τυπικά συμπτώματα αυτής της διαταραχής του βιορυθμού, όπως την απώλεια της πνευματικής εγρήγορσης ή την αίσθηση κόπωσης κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Λίγα λόγια για τη μελατονίνη

Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που υπάρχει φυσιολογικά στον οργανισμό μας και εκκρίνεται κυρίως από την επίφυση, έναν αδένα στη βάση του ανθρώπινου εγκεφάλου. Η κύρια λειτουργία της μελατονίνης αφορά την παροχή της πληροφορίας στον οργανισμό σχετικά με τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας, δηλαδή ένα είδος βιολογικού ρολογιού, μέσω του οποίου ο οργανισμός μας προσαρμόζεται στο περιβάλλον του. Δυστυχώς, με την πάροδο των ετών, μειώνεται σημαντικά η ενδογενής παραγωγή μελατονίνης και αυτό το φαινόμενο θεωρείται ότι είναι ο λόγος της αυξημένης συχνότητας διαταραχών του ύπνου, η οποία παρατηρείται από τη μέση ηλικία και επιδεινώνεται με την αύξηση της ηλικίας. Στα άτομα που πάσχουν από αϋπνίες έχει αποδειχθεί ότι, μετά από λήψη μελατονίνης επί τρεις εβδομάδες, η ποιότητα του ύπνου βελτιώνεται, καθώς μειώνονται ή/και γίνονται πιο σύντομες οι νυχτερινές αφυπνίσεις και μειώνεται ο χρόνος ως την επίτευξη ύπνου.

Λίγα λόγια για τη βαλεριάνα

Η βαλεριάνα είναι φυτό με καθολικά αναγνωρισμένες χαλαρωτικές ιδιότητες, οι οποίες αποδίδονται κυρίως στην ύπαρξη ουσιών, όπως το βαλερενικό οξύ. Συμβάλλει στη μείωση των καταστάσεων έντασης και ταραχής και φυσικά ευνοεί και τον γαλήνιο ύπνο. 

B.K.