Μόλις χτυπάει το κουδούνι για το διάλειμμα στο σχολείο, πολλά παιδιά "μεταμορφώνονται".

Το ζωηρό παιχνίδι τους, σε συνδυασμό με τα μικρά προαύλια, την ελλιπή επιτήρηση και την κακιά την ώρα φέρνουν ατυχήματα. Επιπλέον συχνά τα παιδιά αντιμετωπίζουν θέματα υγείας, όπως επιληπτικές κρίσεις, πνιγμονή, αλλεργίες, σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκία, τραύματα, εγκαύματα. Αυτά τόνισαν οι ειδικοί, σε ημερίδα για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ΕΝΕ «Επιμορφωτικό Σεμινάριο Αγωγής Υγείας « …και οι Πρώτες Βοήθειες γίνονται Παιχνίδι!».

Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να επιμορφωθούν σε θέματα πρώτων βοηθειών για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν κάποιο ατύχημα ή θέμα υγείας των παιδιών. Από την άλλη πλευρά, νομικοί περιορισμοί, όπως η υποχρεωτική συναίνεση του κηδεμόνα και η απαγόρευση χορήγησης φαρμάκων από το εκπαιδευτικό προσωπικό θέτουν την υγεία ή ακόμα και τη ζωή πολλών παιδιών σε κίνδυνο. Βασική λύση αυτού του προβλήματος είναι η θεσμοθέτηση του «Σχολικού Νοσηλευτή», είπαν τα μέλη της ΕΝΕ.

Σε κάποια σχολεία εφαρμόζεται, ήδη, με επιτυχία ο θεσμός, γιατί είναι σημαντικό να υπάρχει πάντα διαθέσιμος σε κάθε σχολείο ένας εξειδικευμένος επαγγελματίας υγείας, ο οποίος μπορεί άμεσα να αντιμετωπίσει πολλά περιστατικά υγείας και να παραπέμψει, αν είναι απαραίτητο, σε νοσηλευτικά ιδρύματα τα παιδιά που κινδυνεύουν.