Μόλις η Μελίτα, το λαμπραντόρ - οδηγός του κ. Χρήστου Ζώτου, μπήκε στον χώρο, πολλοί έσπευσαν όλο λαχτάρα να τη χαϊδέψουν. Όμως ο "χειριστής" της εξήγησε ότι δεν επιτρέπεται, καθώς βρισκόταν εν ώρα εργασίας.

Οι σκύλοι - οδηγοί δεν είναι απλά κάποια, ακόμη, αξιαγάπητα τετράποδα. Έχουν ρόλο και υψηλό καθήκον. Να "βλέπουν" για λογαριασμό των τυφλών συντρόφων τους, που ζουν και κινούνται σε πόλεις, κάθε άλλο παρά φιλικές για τα άτομα με αναπηρίες. Ο κ. Χρήστος Ζώτος συγκινημένος, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη Μελίτα, που δεν λείπει στιγμή από το πλευρό του και τον έχει σώσει πολλές φορές από ατυχήματα, βοηθώντας τον να ζει και να εργάζεται καλύτερα.

"Μια μέρα, ενώ περπατούσαμε σε ένα πεζοδρόμιο, η Μελίτα σταμάτησα ξαφνικά μπροστά μου κι ό,τι κι αν της έλεγα, αρνιόταν πεισματικά να μετακινηθεί. Στη συνέχεια έκανε μια στροφή γύρω από εμένα, που είναι ο δικός της τρόπος να μου πει ότι δεν πρέπει να προχωρήσω. Ακριβώς μπροστά μας ήταν ένα κενό, από ένα υπόγειο, κι αν συνέχιζα, θα τραυματιζόμουν" θυμήθηκε ο κ. Ζώτος, ενώ η Μελίτα καθόταν ήρεμη δίπλα του. 

Οι σκύλοι - οδηγοί, θεσμός για δεκάδες άλλες χώρες, εδώ και πολλά χρόνια, άρχισαν να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα δειλά - δειλά από το 2008, με βασικό στόχο την κάλυψη της ανάγκης για μετακίνηση ατόμων με προβλήματα όρασης.

Η πανέξυπνη Μελίτα είναι Σκύλος Οδηγός και Κινητικότητας Τυφλών και αποτελεί έναν από τους 16 ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους, που διαθέτει η οργάνωση «Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδας». Σύμφωνα με την πρόεδρο της οργάνωσης, κα Ζωή Γερουλάνου, οι σκύλοι οδηγοί στην Ελλάδα είναι συνήθως ράτσας λάμπραντορ ή γκόλντεν ριτρίβερ, καθώς ο κόσμος φοβάται τα λυκόσκυλα, που, επίσης, είναι σκύλοι - οδηγοί στο εξωτερικό.

"Οι σκύλοι υιοθετούνται από έναν ανάδοχο (άτομο με φυσιολογική όραση), από τον οποίο εκπαιδεύονται, πριν δοθούν στο τυφλό αφεντικό τους. Οι κατεξοχήν σκύλοι που οδηγούν τυφλούς διεθνώς είναι οι γερμανικοί ποιμενικοί, που στην Ελλάδα δεν χρησιμοποιούνται, καθώς το κοινό τους έχει συνδέσει με την αστυνομία. Επίσης στη χώρα μας υπάρχει εμφανής προτίμηση στα ανοικτόχρωμα σκυλιά και λιγότερο στα μαύρα" είπε η κα Γερουλάνου. "Όσοι έχουμε την ευθύνη του κέντρου «Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδας», γνωρίζουμε τις ανυπέρβλητες, πολλές φορές, δυσκολίες να εκπαιδεύσεις και να συντηρήσεις τα χρήσιμα αυτά σκυλιά".

Δεν κάνουν, όμως, όλα τα σκυλιά γιαυτή τη δουλειά. Από τα 100 σκυλιά, που θα εκπαιδευθούν από εθελοντές, τουλάχιστον τα 30 δεν θα καταφέρουν να γίνουν σκύλοι - οδηγοί για τυφλούς, κυρίως λόγω ιδιαιτεροτήτων στους χαρακτήρες τους.