Τα καλά νέα ανακοινώθηκαν για πρώτη φορά στην Ετήσια Συνάντηση της Αμερικάνικης Ακαδημίας Δερματολογίας (AAD) στην Ουάσιγκτον.

«Η σεκουκινουμάμπη εξακολουθεί να επιδεικνύει ανώτερη αποτελεσματικότητα, που διαρκεί έναντι των διαθέσιμων βιολογικών παραγόντων και είναι μια εγκεκριμένη θεραπεία πρώτης γραμμής για ενήλικες ασθενείς, με μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση» δήλωσε ο Vasant Narasimhan, παγκόσμιος επικεφαλής ανάπτυξης φαρμάκου και διευθυντής ιατρικού τμήματος της εταιρίας Novartis. «Η σεκουκινουμάμπη έχει τη δυνατότητα - περισσότερο από ποτέ - να δώσει σε περισσότερους ανθρώπους με ψωρίαση το πλεονέκτημα του καθαρού δέρματος, με διάρκεια». 

Η ψωρίαση είναι μια κοινή, μη μεταδοτική, αυτοάνοση νόσος που επηρεάζει μέχρι και το 3% του παγκόσμιου πληθυσμού. Η πιο κοινή μορφή της είναι η ψωρίαση κατά πλάκας - εμφανίζεται ως κόκκινες πλάκες που καλύπτονται με ένα αργυρόχρωμο στρώμα φολίδων (συσσωρευμένα νεκρά κύτταρα του δέρματος). Η ψωρίαση δεν είναι απλά ένα αισθητικό πρόβλημα, αλλά μια επίμονη, χρόνια (μακράς διάρκειας), και μερικές φορές οδυνηρή ασθένεια, η οποία μπορεί επηρεάζει όλες τις πτυχές της ζωής των ανθρώπων σε καθημερινή βάση. Μέχρι και το 30% των ασθενών με ψωρίαση έχει ή θα αναπτύξει ψωριασική αρθρίτιδα, στην οποία επηρεάζονται επίσης οι αρθρώσεις, προκαλώντας συμπτώματα που περιλαμβάνουν πόνο, δυσκαμψία και μη αναστρέψιμη βλάβη των  αρθρώσεων.

Ο ιδανικός στόχος της θεραπείας της ψωρίασης είναι το καθαρό δέρμα, και η ανταπόκριση βάσει του Δείκτη Έκτασης και Σοβαρότητας της Ψωρίασης PASI 90 θεωρείται ένας σημαντικός δείκτης θεραπευτικής επιτυχίας. Επιτυγχάνοντας όλα τα πρωτεύοντα και δευτερεύοντα καταληκτικά σημεία στις 4, 16 και 52 εβδομάδες, η σεκουκινουμάμπη απέδειξε ότι παραμένει σταθερά ανώτερη έναντι της ουστεκινουμάμπης στην επίτευξη και στη διατήρηση PASI 90 και σημαντικά καλύτερη στην επίτευξη PASI 100 (καθαρό δέρμα).

Να εξηγήσουμε εδώ ότι η σεκουκινουμάμπη είναι ο πρώτος πλήρως ανθρώπινος αναστολέας της ιντερλευκίνης-17Α, που έχει εγκριθεί για ενήλικες για τη θεραπεία της μέτριας έως σοβαρής ψωρίασης κατά πλάκας. Πρόσφατα εγκρίθηκε για τη θεραπεία της ψωριασικής αρθρίτιδας και της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας στην ΕΕ και στις ΗΠΑ.