Περίπου το 17,5% των συνολικών HIV διαγνώσεων στην Ελλάδα γίνεται σε γυναίκες, με τη μεγαλύτερη συχνότητα νέων διαγνώσεων να εντοπίζεται στην ηλικιακή ομάδα 25-29. 

Παράλληλα, λόγω βιολογικών και ψυχοκοινωνικών παραγόντων, οι γυναίκες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στον HIV, ενώ δυσκολεύονται να ζητήσουν προφυλάξεις κατά τη σεξουαλική επαφή. Επιπλέον σχετικές έρευνες έχουν καταγράψει ότι καθυστερούν να υποβληθούν σε τεστ ανίχνευσης του HIV και δεν αναζητούν έγκαιρα ιατρική βοήθεια. 

Η ημερίδα με θέμα «Γυναίκα & HIV» έχει στόχο την ανάδειξη των ειδικών ζητημάτων και προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι οροθετικές γυναίκες στην Ελλάδα σε ιατρικό, ψυχολογικό και κοινωνικό επίπεδο, καθώς και την παρουσίαση των τρόπων αντιμετώπισής τους. Μάλιστα αποτελεί πρωτοβουλία του νεοσυσταθέντος γραφείου του Σωματείου Κέντρο Ζωής στη Θεσσαλονίκη. Η ενημερωτική εκδήλωση θα ξεκινήσει με χαιρετισμό του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, ενώ βασικοί ομιλητές θα είναι γιατροί και εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων.

Οι ειδικοί θέλουν να ενημερώσουν το κοινό της Βόρειας Ελλάδας, σχετικά με τους τρόπους στήριξης των οροθετικών γυναικών, αλλά και τη σημασία που έχει η πρόληψη στη ζωή όλων μας. Η ημερίδα υλοποιείται με την υποστήριξη της Bristol-Myers Squibb, ενώ οι υπηρεσίες του Κέντρου Ζωής στη Θεσσαλονίκη παρέχονται με την υποστήριξη του «Αλληλεγγύη - Solidarity Now».

Το Κέντρο Ζωής ιδρύθηκε το 1991 και είναι το μοναδικό αναγνωρισμένο, μη κερδοσκοπικό, μη κυβερνητικό σωματείο στην Ελλάδα, που προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες και προγράμματα, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα αναγκών των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS, των οικογενειών και των συντρόφων τους. Διαθέτει δύο γραφεία, ένα στην  σε Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη.