Πλήρη στήριξη στους Έλληνες φαρμακοποιούς εκφράζει ο Πορτογαλικός Φαρμακευτικός Σύλλογος τονίζοντας σε επιστολή του πως η πολιτική δύσκολη συγκυρία «δεν είναι μόνο εθνικό πρόβλημα, αλλά πανευρωπαϊκό».
Οι Πορτογάλοι φαρμακοποιοί στέλνουν μήνυμα συμπαράταξης όλων των ευρωπαίων φαρμακοποιών ενάντια στην λιτότητα.
Το μήνυμα αυτό έρχεται μαζί με το σχετικό άρθρο του πρακτορείου REUTERS, το οποίο αναφέρεται στην κατάσταση στην Ελλάδα με θέμα «Μεταρρυθμίσεις: H Ευρώπη ζητά από την Ελλάδα να πάει εκεί που οι άλλοι φοβούνται».
Στο άρθρο γίνεται αναφορά στην Γαλλία όπου οι φαρμακοποιοί αντιμετωπίζουν παρόμοια θέματα. Όπως αναφέρει το REUTERS, «ενώ προτείνεται προς την Ελλάδα από μια εργαλειοθήκη να απελευθερώσει τα κανάλια διανομής των φαρμάκων, στην Γαλλία οι φαρμακοποιοί διατηρούν το μονοπώλιο να πωλούν μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Για τον λόγο αυτό, πραγματοποίησαν φέτος απεργία μιας ημέρας».
Όπως είναι γνωστό ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού  Συλλόγου μαζί με εκπροσώπους του ΔΣ, έχουν ήδη μεταβεί στις Βρυξέλλες και έχουν έλθει σε επαφή τόσο τον κ. Ντέκλαν Κοστέλο, επικεφαλής της Ε.Ε. στην Τρόϊκα, όσο και τον Επίτροπο Υγείας κ. Βουτένιτς Αντριουκαϊτις και έχουν εκθέσει τα προβλήματα των φαρμακείων στην χώρα μας και την πολύτιμη συνεισφορά τους στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Παράλληλα, τον Σεπτέμβριο ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) διοργανώνει συνδιάσκεψη των προέδρων των Φαρμακευτικών Συλλόγων από ολόκληρη την Ευρώπη. Στην διάσκεψη αυτή στην οποία θα συζητηθεί το μέλλον της φαρμακευτικής αγοράς στην Ε.Ε. θα παραστεί ο πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Φαρμακοποιών και ο Επίτροπος Υγείας.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κωνσταντίνος Λουράντος «τα προβλήματα στην Υγεία και την πολιτική είναι αλληλένδετα και απασχολούν όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι Φαρμακοποιοί ως επιστήμονες της Υγείας έχουν  υποχρέωση να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη όλων των χωρών για την ανθρωπιστική κρίση στην χώρα μας και για την αποτροπή οποιουδήποτε φαινομένου εμπορευματοποίησης της Υγείας και της Φαρμακευτικής Περίθαλψης».