Οι καινοτόμες τεχνικές κατάψυξης ωαρίων βοηθάνε τις νέες γυναίκες, που θέλουν να κάνουν δικο τους παιδί μετά από κάποια χρόνια.

Η γέννηση νεογνού στο ΜΗΤΕΡΑ, μετά από κατάψυξη ωαρίων, ανακοινώθηκε σε διημερίδα με θέμα "Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και Εμβρυολογία" που πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο στις 19 & 20 Μαρτίου 2016. Όλη η θεραπεία της εξωσωματικής, κατάψυξης και εμβρυομεταφοράς έγινε στη Μονάδα IVF του ΜΗΤΕΡΑ.

Όπως τόνισε στη διάρκεια της ομιλίας της για τη διατήρηση της γονιμότητας, η μαιευτήρας – γυναικολόγος, εξειδικευμένη στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, IVF ΜΗΤΕΡΑ, κα Σταυρούλα Μαραγκού: «Ένα κοριτσάκι βάρους 2.800 γραμμαρίων γεννήθηκε στο ΜΗΤΕΡΑ, χρησιμοποιώντας ωάρια, τα οποία η ίδια είχε καταψύξει. Η κατάψυξη ωαρίων αποσκοπεί στο να "παγώσει το βιολογικό ρολόι", δηλαδή να καταψυχθούν ωάρια σε μικρότερη ηλικία και να χρησιμοποιηθούν σε μεγαλύτερη. Η τεχνική κατάψυξης ωαρίων που χρησιμοποιήθηκε, η υαλινοποίηση, εξασφαλίζει υψηλά ποσοστά επιβίωσης και γονιμοποίησης των ωαρίων μετά την απόψυξη, σε αντίθεση με παλαιότερες μεθόδους ,των οποίων τα αποτελέσματα ήταν φτωχά».

Η διημερίδα πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή διακεκριμένων γιατρών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων ο Enrico Papaleo, επικεφαλής της μονάδας γονιμότητας, University Vita-Salute, Milan, Italy, ο οποίος ανέλυσε όλα τα νεώτερα πρωτόκολλα εξωσωματικής γονιμοποίησης και τους τρόπους, με τους οποίους η εφαρμογή αυτών οδηγεί σε αύξηση των ποσοστών κλινικών κυήσεων μετά από IVF. Παράλληλα η κα Hemlata Thackare Mphil, Msc, MRCOG, διευθύντρια γυναικολόγος αναπαραγωγής, The London Women’s Clinic, περιέγραψε τα νεώτερα δεδομένα στο θέμα της κρυοσυντήρησης ωαρίων για διατήρηση γονιμότητας είτε μετά από διάγνωση κακοήθειας είτε για κοινωνικούς λόγους. Επίσης αναλύθηκε το πρωτοποριακό πρόγραμμα τράπεζας ωαρίων στη London Women’s Clinic της Μεγάλης Βρετανίας. 

Από την πλευρά του, ο επιστημονικός υπεύθυνος της Μονάδας IVF ΜΗΤΕΡΑ, μαιευτήρας γυναικολόγος αναπαραγωγής Δρ. Γεώργιος Ιωαννίδης επεσήμανε ότι: «Οι καινοτόμες τεχνικές κατάψυξης των ωαρίων σε νέες γυναίκες, που για κοινωνικούς λόγους θέλουν να παρατείνουν τη γονιμότητά τους σε μεγαλύτερη ηλικία, τους δίνουν, πλέον, ρεαλιστικές πιθανότητες να το πετύχουν και να αποκτήσουν το δικό τους παιδί, όταν αυτές το επιθυμήσουν. Η ίδια, επίσης, μέθοδος δίνει λύση στη διατήρηση γονιμότητας σε νέες γυναίκες, που διαγνώστηκαν με καρκίνο και προβαίνουν σε κατάψυξη ωαρίων πριν από την έναρξη της χημειοθεραπείας ή της ακτινοβολίας».

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις ο διευθύνων σύμβουλος του ΜΗΤΕΡΑ κ. Ανδρέας Καρταπάνης είπε: «Η Μονάδα IVF ΜΗΤΕΡΑ συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων Μονάδων στην Ελλάδα, με σταθερή διαχρονική πορεία την τελευταία 15ετία και με περισσότερες από 15.000 κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης. Οι πιστοποιημένες με ISO διαδικασίες της, σε συνδυασμό με τις πρωτοπόρες μεθόδους ανάπτυξης και καλλιέργειας εμβρύων και τη σύγχρονη υποδομή του εμβρυολογικού της εργαστηρίου, ενισχύουν τη θέση της στον χάρτη του ιατρικού τουρισμού διεθνώς. Το γεγονός ότι λειτουργεί μέσα σε μεγάλο και οργανωμένο μαιευτικό και γυναικολογικό νοσοκομείο, εξασφαλίζοντας τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια και κάλυψη από γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, με πολυετή εμπειρία στο εξωτερικό, την καθιστά ως μία από τις πλέον αξιόπιστες Μονάδες στη χώρα μας».