Διαφορές με τις ελεγκτικές  εταιρίες διαπιστώνονται τώρα από τα διαγνωστικά κέντρα, πριν πάρουν τα πορίσματά τους και τα στείλουν στον ΕΟΠΥΥ, όπως υποχρεούνται να κάνουν για να "κλείσουν" τη χρήση του 2013 και να μπορέσει ο ΕΟΠΥΥ να επιβάλλει το clawback δευτέρου εξαμήνου που βρίσκεται σε εκκρεμότητα για εκείνη τη χρονιά, όπως και για το 2014.

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιδιωτικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ) με επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Σωτ. Μπερσίμη, εκφράζει την αντίθεσή του προς τη διάταξη με την οποία υποχρεώνονται τα διαγνωστικά κέντρα να καταθέσουν τα πορίσματα των ελεγκτικών εταιριών, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου, διαφορετικά τους επιβάλλεται πρόστιμο (παρ. 9β του άρθρου 90 του Ν. 4368/2016).

Ο ΠΑΣΙΔΙΚ, επισημαίνει στην επιστολή, ότι η διάταξη παραβιάζει την δυνατότητα των Κέντρων να αμφισβητήσουν τα πορίσματα, να προβάλλουν ενστάσεις και να ζητήσουν Διαιτησία από τον ΕΟΠΥΥ.

Ο Σύνδεσμος θέτει θέμα διαιτησίας, διότι οι εταιρίες δεν αποδεσμεύουν τα πορίσματα αν δεν πληρωθούν, πλην όμως, τα διαγνωστικά κέντρα έχουν αντιρρήσεις για τον τρόπο με τον οποίο έγινε ο έλεγχος, και αποδίδουν στην ΗΔΙΚΑ ευθύνες για αποστολή λάθος κωδικών στα αρχεία των εξετάσεων. Συγκεκριμένα, επισημαίνει πως έχουν προκύψει διαφορές στα πορίσματα των ελεγκτικών εταιριών, εξαιτίας των λάθος κωδικών που έστειλε η ΗΔΙΚΑ, γιατί δεν εξηγούσε ότι πολλές εξετάσεις με τον ίδιο κωδικό δεν αφορούσαν την ίδια εξέταση, αλλά διαφορετική, όπως συμβαίνει με  τον έλεγχο ηλεκτρολυτών (Κάλιο, Νάτριο, Φώσφορος) που έχουν τον ίδιο κωδικό, την καμπύλη ζαχάρου που αφορά μετρήσεις σε διαφορετικούς χρόνους, τους ηπατικούς δείκτες με δύο διαφορετικές τρανσαμινάσες και άλλα πολλά, η διαφοροποίηση των οποίων προέκυπτε από τις παρατηρήσεις που αναγράφει ο παραπέμπων ιατρός στο ηλεκτρονικό παραπεμπτικό. Αποτέλεσμα ήταν οι ΙΕΕ να θεωρήσουν (λανθασμένα στις περισσότερες των περιπτώσεων) ότι η ίδια εξέταση επαναλαμβανόταν στο ίδιο παραπεμπτικό και να τις απορρίψουν. Η ευθύνη επ’ αυτού βρίσκεται στην προηγούμενη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, που όφειλε να διορθώσει την παράλειψη στις οδηγίες ελέγχου.

Ο ΠΑΣΙΔΙΚ θεωρεί επίσης αντισυνταγματική την επιβολή ποινής (πρόστιμο για την καθυστέρηση παράδοσης των πορισμάτων), "χωρίς να απαιτείται πταίσμα του υποκειμένου". Χαρακτηρίζει επίσης τη διάταξη πρόχειρη γιατί συμπεριελήφθη σε άσχετο νομοσχέδιο, και άδικη γιατί παρά τις προαναφερόμενες διαφορές, ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει λάβει μέτρα για να διορθώσει την κατάσταση.

Καταλήγοντας στην επιστολή, ο ΠΑΣΙΔΙΚ, παρακαλεί "στα πλαίσια της καλής συνεργασίας" ο ΕΟΠΥΥ να εξετάσει τις παραπάνω παραλείψεις και λάθη του Οργανισμού και να προβεί στις απαιτούμενες διορθωτικές ενέργειες. "Πρώτα απ’ όλα όμως, παρακαλούμε όπως μας ενημερώνετε για τις προθέσεις σας", σημειώνει η επιστολή, προσθέτοντας "Με αυτό τον τρόπο θα γλιτώσουμε όλοι πολλά προβλήματα στο μέλλον. Η καλή συνεργασία δεν αρκεί να λέγεται, πρέπει και να εμπεδώνεται με πράξεις".