Η αντοχή στα αντιβιοτικά αποτελεί μείζον πρόβλημα στην Ελλάδα, γιαυτό και οι ειδικοί (ΚΕΕΛΠΝΟ και άλλοι) τονίζουν με κάθε ευκαιρία ότι δεν πρέπει να παίρνουμε αντιβιοτικά για ψύλλου πήδημα και χωρίς τη σύσταση του γιατρού.

Το πρόβλημα αφορά και στα παιδιά, δυστυχώς. Μάλιστα φαίνεται ότι είναι μια διεθνής τάση. Επιστήμονες από τη Βρετανία εξέτασαν συνδυαστικά τα στοιχεία από 58 προγενέστερες μελέτες (μετα-ανάλυση), οι οποίες είχαν διεξαχθεί σε χώρες εντός και εκτός ΟΟΣΑ, και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι κατά μέσον όρο τα μισά παιδιά έχουν αντοχή σε ένα ή σε περισσότερα από αυτά. Τα ποσοστά της μικροβιακής αντοχής παρουσιάζουν διακύμανση αναλόγως με το είδος του αντιβιοτικού και το αν μια χώρα είναι μέλος του ΟΟΣΑ ή όχι, γράφουν στη British Medical Journal (BMJ).

Στις μελέτες είχαν αναλυθεί συνολικώς 77.783 δείγματα ούρων από παιδιά με ουρολοίμωξη εξαιτίας του βακτηρίου e. coli (κολοβακτηρίδιο). Το e. coli ευθύνεται για τέσσερα στα πέντε κρούσματα ουρολοίμωξης στα παιδιά.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι υπάρχει υψηλού επίπεδου αντοχή σε μερικά από τα συνηθέστερα χορηγούμενα αντιβιοτικά στα παιδιά, η οποία σε πολλές χώρες μπορεί σύντομα να οδηγήσει σε πλήρη αναποτελεσματικότητα αρκετών φαρμάκων, που αποτελούν θεραπείες πρώτης γραμμής. Η αντοχή αυξάνεται σε χώρες όπου τα αντιβιοτικά διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή, επομένως είναι εύκολη η αλόγιστη χρήση τους» δήλωσαν οι ερευνητές.

Οι ουρολοιμώξεις στα παιδιά είναι πολύ συχνές, ειδικά στα κορίτσια. Στο 80% των περιπτώσεων αιτία είναι η μόλυνση με το e.coli, το οποίο φθάνει από το έντερο στο ουροποιητικό, κυρίως μέσω της κακής ατομικής υγιεινής.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και το Imperial College του Λονδίνου (ICL) ανακάλυψαν ότι, στις χώρες του ΟΟΣΑ, περισσότερα από τα μισά (το 53,4%) δείγματα ούρων οφείλονταν σε e. coli ανθεκτικό στο αντιβιοτικό αμπικιλλίνη. Στη χώρα μας, e. coli ανθεκτικό στην αμπικιλλίνη βρέθηκε στο 51% των εξεταζόμενων δειγμάτων στις τρεις κλινικές μελέτες που συμπεριλήφθησαν στη νέα ανάλυση.