Η πολυφαρμακία είναι ένα ζήτημα που απασχολεί σταθερά τις κατά τόπους υγειονομικές αρχές. Οι ηλικιωμένοι, που συνήθως πάσχουν από περισσότερες από μία ασθένειες, είναι εκείνοι που, ως επί το πλείστον, έχουν γεμάτα τα φαρμακεία των σπιτιών τους. 

Το ζήτημα είναι ότι οι άνθρωποι που είναι μιας κάποιας ηλικίας παίρνουν εν αγνοία τους δυνητικά επικίνδυνους συνδυασμούς φαρμάκων, σύμφωνα με μια νέα Αμερικανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη επισημαίνει ότι παραμένει άγνωστο πόσοι ηλικιωμένοι πεθαίνουν εξαιτίας της επικίνδυνης αλληλεπίδρασης διαφόρων φαρμάκων. Όμως, με το πέρασμα του χρόνου, ο κίνδυνος μεγαλώνει και η κοινή γνώμη φαίνεται να μην το συνειδητοποιεί.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια φαρμακευτικής Ντίμα Μάζεν Κάτο του Πανεπιστημίου του Ιλινόις στο Σικάγο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "JAMA Internal Medicine", ανέλυσαν στοιχεία για τη χρήση φαρμάκων από ένα μεγάλο και αντιπροσωπευτικό δείγμα ατόμων ηλικίας 62 έως 85 ετών. Η έρευνα έγινε με τη διενέργεια και επιτόπιων συνεντεύξεων για την ακριβή διαπίστωση των φαρμάκων που έπαιρναν περίπου 2.300 ασθενείς. Εντοπίστηκαν τουλάχιστον 15 συνδυασμοί φαρμάκων, που είναι δυνητικά απειλητικοί για τη ζωή των ασθενών. Διαπιστώθηκε ότι περίπου το 15% των ηλικιωμένων (σχεδόν ένας στους επτά) παίρνουν τακτικά τουλάχιστον έναν από αυτούς τους επικίνδυνους φαρμακευτικούς συνδυασμούς, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με το 2005 (8%).

Οι ερευνητές υπογράμμισαν ότι περισσότεροι από τους μισούς επικίνδυνους συνδυασμούς περιλαμβάνουν κάποιο μη συνταγογραφούμενο φάρμακο ή κάποιο διατροφικό συμπλήρωμα (πολυβιταμίνες, μέταλλα, ασβέστιο κ.ά.). Στην πλειονότητά τους οι συνδυασμοί αυτοί περιλαμβάνουν προληπτικά καρδιαγγειακά φάρμακα, όπως οι στατίνες (ιδίως η συμβαστατίνη), τα αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα (όπως η κλοπιδογρέλη και η ασπιρίνη) και διατροφικά συμπληρώματα (ιδίως τα ωμέγα-3 ιχθυέλαια). Για παράδειγμα, όπως είπε η επικεφαλής της μελέτης, η λήψη κλοπιδογρέλης σε συνδυασμό με ομεπραζόλη, ασπιρίνη ή ναπροξένη αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος, αιμορραγίας ή και θανάτου. Όμως εκτιμάται ότι σχεδόν το 2% των ηλικιωμένων λαμβάνει τακτικά την κλοπιδογρέλη σε τέτοιους δυνητικά επικίνδυνους συνδυασμούς. Επίσης το βαλσαμόχορτο, που συχνά λαμβάνεται ως αντικαταθλιπτικό, μπορεί να αντιδράσει με άλλα φάρμακα, όπως τα ανοσοκατασταλτικά, για το AIDS, τα αντισυλληπτικά, τα αντιπηκτικά για το αίμα και μερικά ηρεμιστικά (π.χ. Xanax).

Οι ερευνητές τόνισαν ότι οι ασθενείς πρέπει να συζητάνε με τον γιατρό τους όλα τα φάρμακα, που παίρνουν ή σκοπεύουν να πάρουν, συμπεριλαμβανομένων των μη συνταγογραφούμενων και των διατροφικών συμπληρωμάτων.