Οι επιπτώσεις του ελέγχου κεφαλαίων στο ΕΣΠΑ του τομέα υγείας και τις αναπτυξιακές δράσεις που είχαν ενταχθεί σε αυτό, συζητήθηκαν σήμερα μεταξύ του υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή και του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη, σε συνάντηση των δύο πολιτικών ηγεσιών στο υπουργείο Υγείας.

Στόχος της συνάντησης είναι να διερευνηθούν τρόποι ώστε να μην χαθούν οι πόροι του προγράμματος ΕΣΠΑ που προβλέπονται ως το τέλος του έτους, καθώς πολλά νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ κινδυνεύουν να χάσουν τη δυνατότητα ανανέωσης εξοπλισμού από κωλυσιεργίες που παρατηρήθηκαν τις προηγούμενες περιόδους του προγράμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα νοσοκομεία κινδυνεύουν να χάσουν πολύ περισσότερα από 100 εκ. ευρώ εξοπλισμούς νέας τεχνολογίας εξαιτίας καθυστερήσεων από ενστάσεις και δικαστικές διενέξεις,  το ΕΚΑΒ κινδυνεύει να χάσει την ανανέωση 96 ασθενοφόρων αφού ο διαγωνισμός του πρόσφατα ακυρώθηκε και πάλι, ενώ το πρόγραμμα για την επόμενη περίοδο 2014-2020, δεν έχει ακόμη καταρτισθεί κάν.

Αντίστοιχα, τα capital controls έχουν σταματήσει τη χρηματοδότηση έργων που βρίσκονταν σε εξέλιξη, ακόμη κι αν αφορούσαν τον ιδιωτικό τομέα. Και παρά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, δεν έχει ξεκινήσει εκ νέου η εισροή χρηματοδότησης από την Ε.Ε. για τα συγκεκριμένα έργα, έστω κι αν η απορροφητικότητά τους - με την πρόοδο των έργων - ήταν ικανοποιητική. 

Σημαντικό στοιχείο για το υπουργείο Υγείας αποτελεί και η δυνατότητα προσλήψεων μέσω ΕΣΠΑ στο χώρο της υγείας. Μάλιστα στην κατεύθυνση αυτή ο κ. Κουρουμπλής παρουσίασε την πρότασή του προς την Κομισιόν για 13000 προσλήψεις νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού, μέσω του προγράμματος ανθρωπίνων πόρων του ΕΣΠΑ.

Στη συνέχεια, στη συνάντηση των πολιτικών ηγεσιών των δύο υπουργείων, μετείχαν και εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας και του χονδρεμπορίου φαρμάκων (ΣΦΕΕ, ΠΕΦ, ΟΣΦΕ), με στόχο την ενίσχυση της παραγωγής φαρμάκων στη χώρα μας, την ενίσχυση της αναπτυξιακής της προοπτικής, αλλά και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε από την πλευρά της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας να παρουσιαστεί ως το τέλος Σεπτεμβρίου νέο αναπτυξιακό - επενδυτικό πλάνο, με τις προτάσεις τους για το συγκεκριμένο τομέα.