Ένα καθημερινό κυνηγητό για την εξεύρεση των φαρμάκων που χρειάζονται οι ασθενείς, είναι η κάθε μέρα των φαρμακοποιών, καθώς περισσότερα από 500 φάρμακα βρίσκονται σε έλλειψη, και το πρόβλημα παραμένει άλυτο.

Αυτό επισημαίνει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), τονίζοντας ιδιαίτερα πως το πρόβλημα οξύνεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι τα αποθέματα του ΙΦΕΤ για την κάλυψη των αναγκών της χώρας σε φάρμακα που λείπουν από την αγορά και είναι απαραίτητα για την Δημόσια Υγεία, να έχουν πέσει κάτω από το ποσοστό ασφαλείας.

Ο ΠΦΣ, σημειώνει ότι οι φαρμακοποιοί έχουν διαπιστώσει ότι οι ελλείψεις φαρμάκων οφείλονται σε τρεις παραμέτρους:
1. Το πρόβλημα ελλείψεων στα παιδιατρικά εμβόλια, δείχνει να παγιώνεται, καθώς ο νέος τρόπος παραγωγής τους, έχει σαν αποτέλεσμα μειωμένες ποσότητες παραγωγής, τα οποία οι εταιρείες τα πωλούν σε χώρες με υψηλότερες τιμές .
2. Οι φαρμακευτικές εταιρίες προμηθεύουν τις φαρμακαποθήκες σε μικρότερες ποσότητες από τις αναγκαίες και οι τελευταίες με την σειρά τους προμηθεύουν τα φαρμακεία σε ακόμη μικρότερες ποσότητες, λόγω των παράλληλων εξαγωγών.
3. Υπάρχει η κατηγορία των φαρμάκων κάτω των 5 ευρώ τα οποία ενόψει της τιμολογιακής πολιτικής, είτε δεν υπάρχουν στην αγορά, είτε αντικαθίστανται από άλλα ακριβότερα. 

Συνολικά όμως, το αποτέλεσμα είναι, ελλείψεις παντού. Τα ιδιοσκευάσματα που λείπουν αφορούν τα προϊοντα με τη μεγαλύτερη ζήτηση, με αποτέλεσμα φαρμακοποιοί και ασθενείς να μην μπορούν να βρουν άλλη λύση, από το να επιδίδονται σε ένα καθημερινό κυνηγητό ανεύρεσης των φαρμάκων. 

Παρότι οι φαρμακοποιοί επισημαίνουν ότι οι ελλείψεις παρατηρούνται σε περίπου 500 κωδικούς, που αλλάζουν μέρα με τη μέρα, ο ΠΦΣ ανακοίνωσε λίστα με 34 ιδιοσκευάσματα και το σύνολο των εμβολίων πνευμονιόκοκκου, καθώς και το σύνολο των φαρμάκων της εταιρίας AstraZeneka.

Μπορείτε να δείτε τη λίστα εδώ.

Ο ΕΟΦ
Στο μεταξύ με αφορμή την ανακοίνωση του ΠΦΣ και τις δηλώσεις μελών της διοίκησης του Συλλόγου, ο ΕΟΦ ανακοίνωσε ότι "η αποτροπή των ελλείψεων δεν αποτελεί ρεαλιστική προσέγγιση, καθώς οι παράγοντες που επηρεάζουν τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων είναι ποικίλοι και μπορεί να οφείλονται σε προβλήματα παραγωγής ή ποιότητας, απρόβλεπτη αύξηση της ζήτησης, παράλληλο εμπόριο και άλλες παραμέτρους, που δεν είναι πάντοτε εφικτό να προβλεφθούν.

Διαπιστώνουμε ωστόσο ότι το θέμα ανακινήθηκε τις τελευταίες ημέρες μέσω δημοσιευμάτων που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Για παράδειγμα γίνεται αναφορά σε προϊόντα των οποίων η κυκλοφορία έχει διακοπεί ή είναι μηδενική (όπως BETRIMINE SIROP, DIFEND SOL, EFEMOLINE, EPAXAL, MELOCALM, κα), ενώ επανέρχεται σταθερά το θέμα της έλλειψης συγκεκριμένων εμβολίων για τα οποία υπάρχει ήδη ενημέρωση για την πανευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος (όπως ΤΕΤRAVAC, INFANRIX TETRA, INFANRIX IPV HIB, PENTAVAC).   

Η δημοσίευση καταλόγων με 100 και πλέον προϊόντα με την επισήμανση ότι βρίσκονται σε μόνιμη έλλειψη ή περιορισμό διάθεσης δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. Αντίθετα δημιουργεί σύγχυση και αποπροσανατολισμό από τις πραγματικές ελλείψεις και την εξεύρεση λύσης για την αντιμετώπισή τους. 

Με δεδομένη την κοινωνική ευαισθησία όλων των εμπλεκομένων στη διακίνηση και διάθεση των φαρμάκων και προσβλέποντας στην προστασία του τελικού αποδέκτη που είναι ο ασθενής, ο ΕΟΦ καλεί όλους τους επαγγελματίες της υγείας σε εποικοδομητική επικοινωνία  προς αυτή την κατεύθυνση".