Το πρόγραμμα 160 plus εντάσσεται στο πλαίσιο της Δεύτερης Πρωτοβουλίας του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος Ενάντια στην Κρίση.

Εισάγει την έννοια του διαχειριστή περίπτωσης (case manager), για κάθε επωφελούμενη οικογένεια. Ο διαχειριστής είναι υπεύθυνος για την οργάνωση ολοκληρωμένης κατ΄ οίκον φροντίδας για τον ασθενή με άνοια, αλλά και τον φροντιστή του. Θα αποτελεί, κατά τη διάρκεια των δύο χρόνων του προγράμματος, το σημείο αναφοράς για την κάθε οικογένεια και ανάλογα με τις ανάγκες θα προσφέρονται :

.ενημέρωση για τη νόσο του Alzheimer και τις άλλες μορφές άνοιας
.συμβουλευτική στην αντιμετώπιση των διαταραχών συμπεριφοράς
.εργονομική εκτίμηση του σπιτιού και παρεμβάσεις 
.ενημέρωση και διευθέτηση ασφαλιστικών και νομικών θεμάτων
.ιατρική παρακολούθηση και συνταγογράφηση
.πρόγραμμα ψυχοθεραπευτικής αντιμετώπισης των ψυχολογικών επιπτώσεων της φροντίδας
.επισιτιστική βοήθεια
.οικιακή φροντίδα (όπως καθάρισμα σπιτιού, μπάνιο στο σπίτι)

Η ομάδα του προγράμματος αποτελείται από ψυχολόγους, κοινωνικό λειτουργό, εργοθεραπευτή, ψυχίατρο και οικογενειακούς βοηθούς. Εθελοντές θα συνδράμουν στις προσφερόμενες υπηρεσίες. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του προγράμματος, ψυχίατρο Αντώνη Μούγια: “Το πρόγραμμα 160+ στοχεύει στο να προάγει την ανεξάρτητη και αξιοπρεπή διαβίωση του ασθενούς, την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας, την παραμονή των ηλικιωμένων στο σπίτι και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, τόσο των ασθενών, όσο και των φροντιστών τους. Εισάγει στη χώρα μας τον θεσμό του διαχειριστή περίπτωσης και αποτελεί ένα από τα πιο ολοκληρωμένα προγράμματα κατ’ οίκον φροντίδας για την άνοια που έχουν εφαρμοστεί διεθνώς”.

Με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, θα υποστηριχθούν 160 οικογένειες που φροντίζουν ασθενείς με άνοια και ζουν στο Δήμο της Αθήνας, για δύο χρόνια. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των επωφελούμενων θα ανέλθει στα 480 άτομα.

Η άνοια αποτελεί μια από τις πιο συχνές αιτίες αναπηρίας στην τρίτη ηλικία. Εκτός από τις επιπτώσεις που επιφέρει στη μνήμη, στις άλλες ανώτερες λειτουργίες και στην καθημερινή λειτουργικότητα των ίδιων των ασθενών, επιβαρύνει σημαντικά τους φροντιστές τους: ψυχικά, σωματικά και οικονομικά.

Ο Οργανισμός Φροντίδας Ηλικιωμένων «ο Νέστωρ» προσφέρει από το 2001 εξειδικευμένες υπηρεσίες για τη νόσο του Αλτσχάιμερ και τις άλλες μορφές άνοιας. Δεκάδες επαγγελματίες υγείας με υψηλή εξειδίκευση προσπαθούν να σχεδιάσουν και να προσφέρουν υπηρεσίες για τους ασθενείς και τους φροντιστές τους. Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το πρόγραμμα 160 plus μπορείτε να επικοινωνείτε με την ψυχογηριατρική εταιρεία «ο Νέστωρ», στο τηλέφωνο 2108235050 ή στο email: hagg@otenet.gr.