Όπως εξηγούν οι δερματολόγοι, ενώπιον του ήλιου δεν είμαστε όλοι ίσοι. Οι καστανοί και οι μελαχρινοί διαθέτουν ένα φυσικό πλεονέκτημα σε σχέση με τους κοκκινομάλληδες και τους ξανθούς. Το ανοιχτόχρωμο δέρμα των τελευταίων περιέχει πολύ λιγότερες ποσότητες μελανίνης και κινδυνεύουν περισσότερο από ένα πιθανό ηλιακό έγκαυμα βραχυπρόθεσμα, αλλά και από τη φωτογήρανση και την εκδήλωση κάποιου τύπου καρκίνου του δέρματος μακροπρόθεσμα. Μάλιστα κάθε φωτότυπος έχει ορισμένα λεπτά ασφαλούς έκθεσης στον ήλιο καθημερινά, πάντα με αντηλιακό και τις σωστές ώρες, λέει η Δρ Κατερίνα Λαμπρινοπούλου, δερματολόγος – αφροδισιολόγος.

Επιπλέον  ο ήλιος επιδρά σε συγκεκριμένες δερματολογικές ασθένειες από τις οποίες υποφέρουμε, ήδη, και συνήθως τις επιδεινώνει, αν δεν προκαλέσει και καινούριες.

«Για να συνειδητοποιήσουμε πόσο  κινδυνεύουμε από τον ήλιο χρειάζεται να βρούμε ποιός είναι ο φωτότυπός μας. Ο φωτότυπος καθορίζεται από το χρώμα του δέρματος, των μαλλιών και των ματιών του κάθε ανθρώπου και έτσι έχουμε χωριστεί σε  6 φωτότυπους» αναφέρει η κα Λαμπρινοπούλου.

- Οι  Έλληνες ανήκουμε κυρίως στον τρίτο ή στον τέταρτο φωτότυπο. Αυτό σημαίνει ότι αντιμετωπίζουμε μικρότερο κίνδυνο για ηλιακά εγκαύματα, αφού περισσότερο κινδυνεύουν οι φωτότυποι 1 ή 2, στους οποίους ανήκουν όσοι έχουν δέρμα που μαυρίζει  καθόλου ή ελάχιστα, κόκκινα ή ξανθά μαλλιά  και ανοιχτόχρωμα μάτια.

- Τα  παιδιά πρέπει να προσέχουν περισσότερο στον ήλιο, αφού έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν ηλιακό έγκαυμα σε σύγκριση με έναν ενήλικα με τον ίδιο φωτότυπο. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι εγκαύματα σε παιδιά κάτω των 18 ετών πολλαπλασιάζει  τον κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του δέρματος στην ενήλικη ζωή τους και, μάλιστα, την πιο επιθετική μορφή, το κακοήθες μελάνωμα.

- Παιδιά αλλά και ενήλικες με πολλές ή επικίνδυνες ελιές στο σώμα τους, ανοιχτόχρωμο δέρμα, μαλλιά και μάτια και οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του δέρματος, που οφείλεται στον ήλιο, πρέπει να αποφεύγουν ακόμη περισσότερο την έκθεση στον ήλιο.

- Γενικά πρέπει να αποφεύγουμε τον ήλιο τις επικίνδυνες ώρες (12.00 – 16.00) και να χρησιμοποιούμε αντιηλιακό τόσο στο πρόσωπο όσο και στο σώμα, στα μέρη που εκτίθενται στον ήλιο ακόμη και όταν κινούμαστε στην πόλη.

- Επιλέγουμε αντιηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας. Αν έχουμε φωτότυπο 1 και 2, πάνω από 25 τους χειμερινούς μήνες και 50 τους καλοκαιρινούς. Φωτότυποι 3 και 4 μπορούν να χρησιμοποιούν τους ίδιους δείκτες, όταν, όμως, μαυρίσουν, μπορούν πέσουν σε δείκτη 30 ή 20.  Το αντιηλιακό πρέπει να χρησιμοποιείται σε λογική ποσότητα για να «πετύχουμε» τον δείκτη προστασίας που αναγράφει και επιπλέον να το ανανεώνουμε αν ιδρώνουμε κάθε 2 ώρες και  μετά το κολύμπι.

- Τα μωρά μέχρι έξι μηνών δεν πρέπει να κάθονται στον ήλιο και δεν συνιστάται η χρήση αντιηλιακής.

- Τα παιδιά πρέπει να αποφεύγουν τον ήλιο από τις 11 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα και να χρησιμοποιούν αντιηλιακά με φυσικά φίλτρα έως 2 ετών. Τα μεγαλύτερα παιδιά με φυσικά και χημικά φίλτρα - τα χημικά προφυλάσσουν καλυτέρα από την υπεριώδη ακτινοβολία, η ένταση της οποίας είναι σχεδόν η ίδια σε όλη την διάρκεια της ημέρας.

Μεικτά αντηλιακά πρέπει να φοράνε και οι ενήλικες στην παραλία, γιατί τα φυσικά φίλτρα είναι αυτά που είναι ανθεκτικά στο νερό. Στην πόλη μπορούμε να χρησιμοποιούμε μόνο χημικά φίλτρα, γιατί απλώνονται καλύτερα. Επειδή το ηλιακό έγκαυμα μπορεί να προκύψει ακόμα και κάτω από την ομπρέλα ή όταν κολυμπάμε στη θάλασσα, γι’ αυτό και πρέπει να βάζουμε πάντα αντιηλιακό, ενώ το καπέλο και τα γυαλιά είναι απαραίτητα.

- Η ποσότητα του αντιηλιακού που πρέπει να χρησιμοποιούμε  για να ισχύει ο δείκτης προστασίας είναι μια συσκευασία των 50 γραμμάριων το μήνα για πρόσωπο και λαιμό και των 200 για σώμα. Οι ποσότητες, βέβαια, είναι ανάλογες του μεγέθους του καθενός μας.

Αυτό που πρέπει να προσέχουμε, επίσης, στα αντιηλιακά είναι η υφή και για ποια περιοχή του σώματος τα θέλουμε. Άτομα με ακμή πρέπει να προτιμούν ειδικά, μη λιπαρά αντιηλιακά ή αυτά που είναι σε μορφή γέλης, ενώ μεγαλύτερα άτομα πιο πλούσιες υφές κρέμας, που βοηθούν το δέρμα τους να παραμένει πιο ενυδατωμένο και ελαστικό. Αν πρόκειται να κάνουμε χρήση σε αραιωμένο τριχωτό κεφαλής ή σε άνδρες με αυξημένη τριχοφυΐα, τότε τα σπρέι είναι πιο κατάλληλα. Τα αντιηλιακά είναι ευαίσθητα σε υψηλές θερμοκρασίες, για αυτό δεν τα αφήνουμε στο αμάξι και τα προφυλάσσουμε από τον ήλιο στην παραλία.