Ολοήμερη περιοδεία στην ευρύτερη περιοχή της Ειδομένης και στη Θεσσαλονίκη θα έχει σήμερα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, με στόχο το συντονισμό των ενεργειών όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να αντιμετωπιστούν τα υγειονομικά προβλήματα που έχουν ξεκινήσει να εμφανίζονται στους καταυλισμούς των προσφύγων, με την ηπατίτιδα Α και την ανεμοβλογιά.

Ο υπουργός, θα ξεκινήσει την επίσκεψή του στις 8.45 στο Ανοιχτό Κέντρο  Φιλοξενίας στη Νέα Καβάλα και στη συνέχεια θα προχωρήσει στο Κέντρο Υγείας Πολυκάστρου. Από τις 9.45 και για μία ώρα θα βρίσκεται στην Ειδομένη, αμέσως μετά θα επισκεφθεί το Ανοιχτό Κέντρο Φιλοξενίας στο Χέρσο και στη συνέχεια το Νοσοκομείο Κιλκίς.
Εκεί θα πραγματοποιηθεί η πρώτη ευρεία σύσκεψη, με τη συμμετοχή της διοίκησης, του σωματείου εργαζόμενων, του Δ/ντή του ΠΕΔΥ Κιλκίς, εκπροσώπων της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Κιλκίς, των δημάρχων Παιονίας Χρήστο Γκουντενούδη και Κιλκίς Δημήτριο Σισμανίδη, του αντιπεριφερειάρχη Κιλκίς Ανδρέα Βεργίδη, του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Βλαδίμηρο Παναγιωτίδη και του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου, Δημήτριο Αγαθόπουλο.
Στις 5 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί επίσκεψη στο Ανοιχτό Κέντρο Φιλοξενίας στα Διαβατά, ενώ μία ώρα αργότερα, στη Θεσσαλονίκη, θα γίνει σύσκεψη στα γραφεία της 4ης ΥΠΕ, με την υφυπουργό Μακεδονίας- Θράκης Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά, τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, τις διοικήσεις της 3ης και της 4ης ΥΠΕ, καθώς και με εκπροσώπους του ΕΚΑΒ, του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Στόχος της περιοδείας είναι η επιτόπια αξιολόγηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες, αλλά και οι δομές φιλοξενίας, αλλά και η διερεύνηση των δυνατοτήτων για την ταχύτερη έναρξη των εμβολιασμών που έχει προτείνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, για την προστασία όχι μόνο των ιδίων των προσφύγων, αλλά και του τοπικού πληθυσμού στις περιοχές όπου υπάρχουν καταυλισμοί και χώροι φιλοξενίας.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ
Όπως επεσήμανε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, η αβεβαιότητα δημιουργεί άγχος και ανησυχία στους νεοαφιχθέντες. Πολλοί ελπίζουν ακόμα ότι τα σύνορα θα ανοίξουν. Σε πολλούς έχουν τελειώσει τα χρήματα. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για ενημέρωση. Η ελληνική αστυνομία διανέμει φυλλάδια στα αραβικά και στα φαρσί με τα οποία ενημερώνει τον κόσμο ότι τα σύνορα είναι κλειστά και τους συμβουλεύει να μεταβούν στους καταυλισμούς όπου οι συνθήκες είναι καλύτερες. Αλλά η χωρητικότητα των κοντινών καταυλισμών έχει φτάσει στο όριό της και υπάρχει ανάγκη να ανοίξουν περισσότεροι, μεταξύ άλλων και για την προσωρινή φιλοξενία των υποψηφίων για μετεγκατάσταση (relocation). 

Στο μεταξύ, εκτιμάται ότι βρίσκονται στην Ειδομένη 10.000-12.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και 4.000 παιδιά περίπου, που διαμένουν σε σκηνές σε άσχημες συνθήκες σε έναν άτυπο καταυλισμό κοντά στα σύνορα, πολύ κοντά στις σιδηροδρομικές γραμμές. Η πλειοψηφία είναι οικογένειες, πολλές από τις οποίες έχουν μικρά παιδιά. Οι συνθήκες υγιεινής είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές, καθώς επιδρούν αρνητικά στην υγεία των ανθρώπων. Οι άνθρωποι αναγκάζονται να καίνε πλαστικά και σκουπίδια για να ζεσταθούν. Οι συνθήκες γενικά στην περιοχή δημιουργούν πολλές προκλήσεις. Η Υ.Α. και οι εταίροι της καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για τη βελτίωση των συνθηκών παρέχοντας οικογενειακές και μεγάλης χωρητικότητας σκηνές για μέχρι και 2.400 άτομα και φροντίζουν για τη διακομιδή των σκουπιδιών. Έχουν στηθεί φορητές τουαλέτες, αλλά και αυτές δε φτάνουν. Έχουν παρασχεθεί σκηνές για τις ευάλωτες οικογένειες και τα ευάλωτα άτομα, όπως και σε 30 ασυνόδευτους ανηλίκους. Η Υ.Α. επισκέπτεται χώρους κράτησης όπου τα ασυνόδευτα παιδιά βρίσκονται σε προστατευτική φύλαξη. Η διανομή φαγητού (σάντουιτς και ρόφημα) έχει οργανωθεί από διάφορες οργανώσεις, τρεις φορές την ημέρα, καθώς επίσης διανέμεται γάλα, τροφή για βρέφη και πάνες.

Με αφορμή τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, η Ύπατη Αρμοστεία αποφάσισε να επαναπροσδιορίσει τον ρόλο της στην Ελλάδα.
Σε σχετική της ανακοίνωση υπογράμμισε ότι παρότι οι διατάξεις της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας τέθηκαν την προηγούμενη Κυριακή σε ισχύ, εντούτοις, οι αφίξεις στη Λέσβο συνεχίζονται.

Η Υ.Α. εξέφρασε την ανησυχία της για το γεγονός ότι η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας εφαρμόζεται πριν τεθούν σε ισχύ οι απαιτούμενες εγγυήσεις στην Ελλάδα. Σημείωσε ότι προς το παρόν, η Ελλάδα δεν έχει επαρκή ικανότητα στα νησιά για την αξιολόγηση αιτημάτων ασύλου, ούτε διαθέτει τις κατάλληλες συνθήκες για τη στέγαση των ανθρώπων με αξιοπρέπεια και ασφάλεια, ώσπου να εξεταστεί το αίτημά τους. 

Η Υ.Α. τόνισε ότι δε συμμετέχει στη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, ούτε πρόκειται να αναμιχθεί στις επιστροφές ή την κράτηση. Θα συνεχίσει όμως να στηρίζει τις ελληνικές αρχές στη δημιουργία επαρκούς ικανότητας υποδοχής. 

Στο μεταξύ, οι ελληνικές αρχές μετέφεραν στην ενδοχώρα περίπου 8.000 μετανάστες, προκειμένου να διαχωριστούν αυτοί που θα υπόκεινται στη νέα πολιτική επιστροφής.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) μέχρι στιγμής υποστήριζε τις αρχές στα “hotspots” στα ελληνικά νησιά, όπου γινόταν η υποδοχή, παροχή βοήθειας και καταγραφή προσφύγων και μεταναστών. 

Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, οι χώροι αυτοί μετατρέπονται τώρα σε κέντρα κράτησης. Έτσι, σύμφωνα με την πολιτική της ενάντια στην υποχρεωτική κράτηση, η ύπατη αρμοστεία διακόπτει ορισμένες δράσεις σε όλα τα κλειστά κέντρα στα νησιά, συμπεριλαμβανομένων και των υπηρεσιών μετακίνησης από και προς τους χώρους αυτούς. Ωστόσο, θα διατηρήσει την παρουσία της με έναν εποπτικό ρόλο σε θέματα προστασίας, ώστε να διασφαλιστεί ότι τηρούνται τα  πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικαιωμάτων των προσφύγων, καθώς και με την παροχή ενημέρωσης για τα δικαιώματα και τις διαδικασίες για την πρόσβαση στο άσυλο καθώς και για την οικογενειακή επανένωση και την πρόσβαση σε υπηρεσίες. 

Τα μέλη του προσωπικού της Υ.Α. θα εξακολουθούν να βρίσκονται στις ακτές και στο λιμάνι για να παρέχουν βοήθεια ζωτικής σημασίας (μεταξύ άλλων μεταφορά σε νοσοκομείο όταν υπάρχει ανάγκη) και για να εντοπίζουν τα ευάλωτα άτομα που έχουν ιδιαίτερες ανάγκες.