Οι επιστήμονες τελευταία μελετούν όλο και πιο συχνά το αν, το πώς και το πόσο επηρεάζει η ημερομηνία γέννησης τη βιολογία και την υγεία των ανθρώπων.

Έχει διαπιστωθεί, μάλιστα, διαπιστωθεί ότι οι άνθρωποι είναι επιρρεπείς σε διαφορετικές ασθένειες ανάλογα με το πότε γεννήθηκαν. Τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι οι διαφορετικές περιβαλλοντικές επιδράσεις κάθε εποχής μεταβάλλουν τη συμπεριφορά (λειτουργία) των γονιδίων, εμποδίζοντάς τα ή διευκολύνοντάς τα να ανταποκριθούν στα μηνύματα που δέχονται από το σώμα. Έτσι δημιουργούνται επιγενετικές τροποποιήσεις, οι οποίες, με τη σειρά τους, αυξάνουν τον κίνδυνο αλλεργίας, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Allergy». 

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με ανάλυση του γονιδιώματος 367 18χρονων εθελοντών κι έδειξε ότι τέσσερις συγκεκριμένες τροποποιήσεις σχετίζονται ισχυρά με την εποχή της γέννησης και είναι εμφανείς στο DNA κατά την ενηλικίωση. Επιπλέον σχετίζονται ισχυρά με τον κίνδυνο εμφάνισης αλλεργιών. Είδαν, για παράδειγμα, ότι όσοι γεννιούνται το φθινόπωρο, κινδυνεύουν περισσότερο από έκζεμα σε σχέση με όσους γεννιούνται την άνοιξη. Όσοι γεννιούνται τον χειμώνα, κινδυνεύουν περισσότερο από άσθμα.

«Ξέραμε ότι η εποχή της γέννησης επηρεάζει τους ανθρώπους καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, αλλά τώρα βρήκαμε μία εξήγηση γι’ αυτό και τις πρώτες ενδείξεις για το πόσο διαρκεί όσον αφορά στις αλλεργίες» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr John W. Holloway, καθηγητής αλλεργιολογίας και αναπνευστικής γενετικής στο Σάουθαμπτον.

Β.Κ.