Σε μια Ελλάδα που γερνάει, "υποφέροντας" από το δημογραφικό, νευροεκφυλιστικές παθήσεις, όπως το Αλτσχάιμερ... "ανθούν".

Στη χώρα μας το 2015 υπήρχαν 197.000 καταγεγραμμένοι ασθενείς με άνοια, σύμφωνα με τα στοιχεία της ADI. Οι δυσοίωνες προβλέψεις κάνουν λόγο για 354.000 πάσχοντες το 2050. Και, βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον πολύ σπουδαίο ρόλο που έχουν οι φροντιστές, οι οποίοι φροντίζουν καθημερινά ανοϊκούς ασθενείς και χρειάζονται κι εκείνοι στήριξη. Επωμίζονται ένα τεράστιο πρακτικό, οικονομικό και ψυχικό φορτίο. Η Παγκόσμια Εταιρία νόσου Αλτσχάιμερ το έχει λάβει υπόψη της αυτό.

Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος της Alzheimer’s Disease International, κα Αναστασία Ψωμά: «Η Παγκόσμια Εταιρεία νόσου Alzheimer, κατανοώντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι περιθάλποντες και οι επαγγελματίες υγείας, σχεδίασε ένα πρόγραμμα που αποκρίνεται στις ανάγκες τους για σύγχρονη και πρακτική εκπαίδευση».

Το πρόγραμμα, που εφαρμόζεται πιλοτικά στην Ελλάδα, στοχεύει να εκπαιδεύσει 1.000 περιθάλποντες και 600 επαγγελματίες υγείας σε όλη τη χώρα και πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Στόχος του προγράμματος, το οποίο περιλαμβάνει έξι ενότητες, είναι να συνεισφέρει στην καλύτερη κατανόηση και διαχείριση της νόσου. Σε πρώτη φάση εκπαιδεύτηκαν ειδικά επιλεγμένοι επιστήμονες, ειδικοί στην άνοια, από όλη την χώρα, οι οποίοι ανέλαβαν τον ρόλο του master trainer, έτσι ώστε να εκπαιδεύσουν στη συνέχεια τους επαγγελματίες υγείας και τους περιθάλποντες ανά την επικράτεια.

Το πρόγραμμα «Θετική φροντίδα στην άνοια» θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο - έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Ιανουάριο.

Η πρόεδρος της Alzheimer Hellas, καθηγήτρια νευρολογίας στο ΑΠΘ, και Μάγδα Τσολάκη, έκανε λόγο για μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για ένα εκπαιδευτικό πανελλαδικό πρόγραμμα. «Η Alzheimer Hellas συμμετείχε στην υλοποίηση αυτού του προγράμματος εκπαιδεύοντας επαγγελματίες υγείας και περιθάλποντες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Ηράκλειο, Χανιά, Χαλκίδα, Λάρισα και Αλεξανδρούπολη. Το πρόγραμμα αξιολογήθηκε πολύ θετικά και περιμένουν άλλοι τόσοι περιθάλποντες και επαγγελματίες υγείας να έχουν την ίδια εκπαίδευση, έτσι ώστε να βελτιωθεί η φροντίδα των ασθενών με άνοια αλλά και των περιθαλπόντων τους στην Ελλάδα».

Βασικός στόχος των διήμερων σεμιναρίων είναι η εκπαίδευση με όλα τα τελευταία δεδομένα που αφορούν στην διαχείριση της νόσου (επικοινωνία και φροντίδα του ασθενούς, δραστηριότητες και περιβάλλον, αυτοφροντίδα του περιθάλποντα, οδηγίες για επαγγελματίες) και η μεταφορά αυτής της τεχνογνωσίας στους Έλληνες ειδικούς. 

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) εκπροσώπησε ο κ. Πάνος Βαζαίος, μέλος της ομάδας διαχείρισης δωρεών στον τομέα Υγεία και Αθλητισμός: «Οι κρίσιμοι τομείς της Υγείας και της Κοινωνικής Πρόνοιας έχουν δεχτεί μεγάλο πλήγμα στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης. Προτεραιότητα του Ιδρύματος είναι η αρωγή κοινωνικών πρωτοβουλιών, που στόχο έχουν την υποστήριξη ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. Η άνοια απασχολεί εκατοντάδες χιλιάδες συνανθρώπους μας στην Ελλάδα και ήταν αυτονόητο για εμάς να στηρίξουμε τη δημιουργία αυτού του προγράμματος».

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμα επικοινωνήστε με την Alzheimer Hellas

E-mail: info@alzheimer-hellas.gr, Web: http://www.alzheimer-hellas.gr

FB: AlzheimerHellas, Twitter: @AlzheimerHellas, Youtube: Alzheimer Hellas

Tηλ. επικοινωνίας: 2310 90900