Πρόκειται για Αμερικανο – Βρετανική έρευνα, που έδειξε για πρώτη φορά ότι το εμβόλιο με το οποίο εμβολίασαν κοτόπουλα για να τα προφυλάξουν από την ζωονόσο του Μάρεκ, είναι δυνατό να επιφέρει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό. Να οδηγήσει, δηλαδή, στην ανάπτυξη πιο ανθεκτικών και επικίνδυνων στελεχών του ιού. Η συγκεκριμένη νόσος μπορεί να σκοτώσει όλα τα ανεμβολίαστα κοτόπουλα μέσα σε δέκα μέρες και το εν λόγω αντι-ιικό εμβόλιο χρησιμοποιείται ευρέως στην πτηνοτροφία παγκοσμίως.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή βιολογίας και βιοτεχνολογίας Άντριου Ριντ, από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας "PLos Biology", όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Τα κάθε είδους εμβόλια σώζουν εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο, βοηθώντας το ανοσοποιητικό να καταπολεμά τους παθογόνους μικροοργανισμούς (βακτήρια και ιούς). Ωστόσο μερίδα επιστημόνων εξέφρασε τον φόβο ότι η επίμαχη μελέτη, αν και βασίστηκε σε πειραματόζωα (κοτόπουλα) και όχι σε ανθρώπους, θα ενισχύσει τις αμφιβολίες και τους φόβους σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων.

Οι ερευνητές υποστήριξαν ότι η μελέτη τους δεν μπορεί παρά να έχει σημαντικές επιπτώσεις για την ασφάλεια της τροφικής αλυσίδας. Όπως είπε ο Άντριου Ριντ: «Η πρόκληση για το μέλλον είναι να εντοπισθούν και άλλα εμβόλια, που μπορεί να επιτρέπουν την επιβίωση ισχυρότερων στελεχών ενός ιού, ώστε αυτός να γίνεται πιο επικίνδυνος».

Το πρόβλημα έγκειται στο ότι ένα ατελές εμβόλιο μπορεί να μην δημιουργεί ένα αποτελεσματικό φράγμα κατά του ιού, με συνέπεια τα εμβολιασμένα άτομα να αρρωσταίνουν τελικά, αλλά με λιγότερο σοβαρά συμπτώματα. Με αυτό τον τρόπο, ζουν όσο χρειάζεται για να μεταδώσουν τον ιό και σε άλλα, μη εμβολιασμένα άτομα, κι έτσι ο ιός εξαπλώνεται σε έναν πληθυσμό.

Οι επιστήμονες δεν μπορούν να ξέρουν αν κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τα εμβόλια κατά της γρίπης των πτηνών. Παράλληλα εγείρεται θέμα ασφάλειας για τα ανθρώπινα εμβόλια επόμενης γενιάς, π.χ. κατά του ιού Έμπολα, της ελονοσίας ή του AIDS, αν μπορεί να οδηγήσουν στην ανάδυση πιο επιθετικών στελεχών των παθογόνων μικροοργανισμών. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι ερευνητές υπογράμμισαν τη ζωτική σημασία των εμβολιασμών και τόνισαν ότι οι όποιες επιφυλάξεις τους δεν αποτελούν επιχείρημα για να μην γίνονται καθόλου εμβολιασμοί. Άλλοι επιστήμονες αντέτειναν, εξάλλου, ότι δεν μπορούν να εξαχθούν γενικά συμπεράσματα για τους ανθρώπινους εμβολιασμούς από μια έρευνα σε κοτόπουλα, η οποία αφορούσε τον εμβολιασμό για έναν μόνο ιό. Επεσήμαναν, δε, ότι όλη αυτή η αρνητική δημοσιότητα για ένα εκ φύσεως δύσκολο επιστημονικό ζήτημα μόνο κακό μπορεί να κάνει, φοβίζοντας αδίκως ορισμένους ανθρώπους σχετικά με τα εμβόλια.

«Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εμβολιάζονται κάθε μήνα και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οποιαδήποτε ασθένεια έχει γίνει πιο θανατηφόρα εξ αιτίας αυτού του λόγου», δήλωσε ο ειδικός στα εμβόλια Άντριαν Χιλ από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.