Για πρώτη φορά επιστήμονες στις ΗΠΑ χρησιμοποίησαν μία νέα τεχνική γονιδιακής επεξεργασίας και τροποποίησαν με μεγάλη ακρίβεια τα ανθρώπινα Τ-λεμφοκύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η πρωτοποριακή ανακάλυψη αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για τη θεραπεία πλήθους ασθενειών, όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος, τα αυτοάνοσα νοσήματα κ.ά. Η εν λόγω γενετική τεχνική CRISP/Cas9 θεωρείται η πιο σύγχρονη εξέλιξη στην τροποποίηση του γονιδιώματος. Μάλιστα πολλοί επιστήμονες έχουν ζητήσει να υπάρξει «μορατόριουμ» στην περαιτέρω εφαρμογή της, από φόβο μήπως αυτή οδηγήσει σε ολέθριες και μη αποδεκτές από βιοηθική άποψη επεμβάσεις στο DNA των ανθρώπων, αναφέρει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Το Cas9 είναι ένα ένζυμο που χρησιμοποιείται ως «ψαλίδι», για να γίνεται «κοπτοραπτική» ακριβείας στο μόριο του DNA. Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι ενώ η χρήση της γονιδιακής επεξεργασίας σε ανθρώπινα έμβρυα έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις, η ανάλογη αξιοποίησή της στα Τ-κύτταρα είναι εξ ορισμού ασφαλής, αφού αυτά τα ανοσοκύτταρα αναδημιουργούνται σε κάθε άνθρωπο και έτσι οι όποιες γενετικές αλλαγές σε αυτά, δεν θα περνούν από γενιά σε γενιά. Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Τζένιφερ Ντούντνα του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια και τον Αλεξάντερ Μάρσον του Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS).