Μετά από χρόνια προσπαθειών Αμερικανοί επιστήμονες ανέπτυξαν ένα - επαναστατικό, όπως όλα δείχνουν - επίθεμα (τσιρότο, patch) με μικροβελόνες, για την τοπική αντικαρκινική ανοσοθεραπεία του μελανώματος.

Το μελάνωμα είναι η πιο θανατηφόρα μορφή δερματικού καρκίνου και κυριολεκτικά θερίζει. Κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται χιλιάδες ασθενείς και άλλοι τόσοι πεθαίνουν, ενώ, και σε αυτή την περίπτωση, η έγκαιρη διάγνωση είναι καταλυτικής σημασίας.

Οι μικροσκοπικές βελόνες του πειραματικού επιθέματος τρυπούν το δέρμα και χορηγούν αντισώματα, για να βοηθήσουν τα Τ-κύτταρα να επιτεθούν στα καρκινικά κύτταρα. Το μελάνωμα αντιμετωπίζεται με χειρουργείο, χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία. Ωστόσο η ανοσοθεραπεία είναι ένα πεδίο πολλά υποσχόμενο, λένε οι ειδικοί, καθώς ωθεί το ανοσοποιητικό σύστημα να εναντιωθεί στη νόσο. Αυτόν τον ρόλο έχουν τα Τ-κύτταρα, να ξεχωρίσουν τα άρρωστα από τα υγιή κύτταρα και να τα εξολοθρεύσουν. Όμως κάποιες φορές τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να μπλοκάρουν αυτή τη διαδικασία.

Πειράματα σε ζώα έδειξαν ότι η μέθοδος είναι πιο αποτελεσματική σε σχέση με άλλες ανοσοθεραπείες κατά του μελανώματος, όπως οι ενέσεις ήτα κοκτέιλ φαρμάκων.

Οι γιατροί και βιοϊατρικοί μηχανικοί του Πανεπιστημίου της Β.Καρολίνα, με επικεφαλής τον Dr Chao Wang, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nano Letters". 

Οι μικροβελόνες είναι φτιαγμένες από ένα βιοσυμβατό υλικό, το υαλουρονικό οξύ, και τα αντισώματα είναι έγκλειστα μέσα σε νανοσωματίδια, τα οποία εισάγονται στις μικροβελόνες, που είναι διάσπαρτες πάνω στην επιφάνεια του επιθέματος. Όταν το τσιρότο εφαρμόζεται πάνω στο μελάνωμα, το αίμα εισάγεται στις μικροβελόνες και τα νανοσωματίδια διασπώνται, αφήνοντας το φαρμακευτικό περιεχόμενό τους να απελευθερωθεί στον όγκο. Με αυτό τον τρόπο, τα αντισώματα έρχονται σε σταθερή και άμεση επαφή με τα καρκινικά κύτταρα.

Οι πειραματικές δοκιμές σε ποντίκια έδειξαν ότι, μετά από 40 μέρες, το 40% είχε επιβιώσει χωρίς κανένα ίχνος μελανώματος. Το ποσοστό επιτυχίας αυξήθηκε στο 70%, όταν οι ερευνητές δημιούργησαν ένα φαρμακευτικό κοκτέιλ με επιπλέον άλλο είδος αντισωμάτων.