Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε το Σωματείο Ηπατομοσχευθέντων Ελλάδος "ΗΠΑΡχω" και έξι μέλη του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας», για την άρση των περιορισμών στη θεραπεία της Ηπατίτιδας C από τον ΕΟΠΥΥ.

Ήδη από το 2014 έχουν λάβει έγκριση κυκλοφορίας στην Ελλάδα πληθώρα νέων φαρμάκων για τη θεραπεία της HCV λοίμωξης. Αυτά τα φάρμακα έφεραν αλλαγές ως προς τη θεραπεία της ηπατίτιδας C, επιτρέποντας τη χρήση θεραπευτικών σχημάτων που μπορούν να χορηγηθούν από το στόμα, έχουν υψηλά αποτελέσματα ίασης, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90% και συνδέονται με ελάχιστες ως καθόλου ανεπιθύμητες ενέργειες σε σύγκριση με τα προηγούμενα θεραπευτικά σχήματα που περιέχουν ιντερφερόνη, ενώ παράλληλα η θεραπεία έχει μικρότερη χρονική διάρκεια.

Σε αυτές επαναστατικές εξελίξεις στον χώρο της υγείας, ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), έχει θέσει μέχρι στιγμής περιοριστικά κριτήρια στην πρόσβαση των ασθενών στην θεραπεία.

Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας», δέχτηκε καταγγελίες από ανθρώπους που ζουν με ηπατίτιδα C και δέχτηκαν απορριπτική απάντηση, από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., στο αίτημα χορήγησης των νέων φαρμάκων.

Οι συγκεκριμένοι ασθενείς είχαν μία τουλάχιστον αποτυχημένη προσπάθεια θεραπείας σε σχήματα με ιντερφερόνη, ή ακόμα και αντένδειξη στη λήψη των σχημάτων αυτών.

Έτσι ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» μαζί με το Σωματείο Ηπατομοσχευθέντων Ελλάδος “ΗΠΑΡχω” κατέθεσαν στις 4 Ιανουαρίου, αίτηση προς τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ζητώντας την άμεση αναθεώρηση των περιοριστικών κριτηρίων πρόσβασης στις νέες θεραπείες για την ηπατίτιδα C.

Όμως, ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. απέρριψε την εν λόγω αίτηση αφήνοντας ανθρώπους που ζουν με ηπατίτιδα C χωρίς θεραπευτική επιλογή.

Με το δεδομένο αυτό, οι σύλλογοι «ΗΠΑΡχω» και «Προμηθέας» προσέφυγαν στις 24 Μαρτίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για ακύρωση της με αριθμ. πρωτ. ΔΒ4Α/Γ99/152/05.01.2016 απορριπτικής απόφασης του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ της 4ης Ιανουαρίου, καθώς και κάθε άλλης συναφούς πράξης ή παράλειψης, προγενέστερης ή μεταγενέστερης, ζητώντας αναθεώρηση των κριτηρίων αποζημίωσης φαρμάκων τα οποία χορηγούνται στους ασθενείς με ηπατίτιδα C.

Στην προσφυγή τονίζεται ότι με τα συγκεκριμένα κριτήρια που επιβάλει το Υπουργείο Υγείας και ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ., καταστρατηγείται το θεμελιώδες δικαίωμα της πρόσβασης στην θεραπεία, για χιλιάδες ασθενείς, αφήνοντας τους χωρίς καμία θεραπευτική επιλογή.