Με την ένταξη και των αναλώσιμων υλικών στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση αναμένεται να προωθηθεί περαιτέρω η περιστολή της δαπάνης για την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ.

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Σωτήρης Μπερσίμης, προωθεί την ένταξη στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση ολόκληρου του "πακέτου" των ιατροτεχνολογικών προϊόντων που χρησιμοποιούν οι ασθενείς και τα οποία χορηγούνταν μέχρι σήμερα με απλές συνταγές από τους θεράποντες γιατρούς με μόνη υποχρέωση την ηλεκτρονική γνωμάτευση, από τις 11 Φεβρουαρίου και μετά.

Στόχος είναι να υπάρξει δυνατότητα ελέγχου στις ποσότητες που προμηθεύονται οι ασθενείς για την κάλυψη των αναγκών τους, καθώς από τις μέχρι σήμερα συνταγογραφήσεις δημιουργούνται υπόνοιες υπερσυνταγογράφησης και στα συγκεκριμένα είδη.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο κ. Μπερσίμης κάλεσε χθες σε σύσκεψη εκπροσώπους του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) με επικεφαλής τον πρόεδρό του κ. Κωνσταντίνο Λουράντο στην προσπάθεια αναζήτησης συμμαχίας με τους φαρμακοποιούς ώστε να δεχθούν την προωθούμενη εφαρμογή στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Κατά τη συζήτηση τέθηκε το ζήτημα της γραφειοκρατίας που αντιμετωπίζουν οι φαρμακοποιοί, πρόβλημα που για να αντιμετωπιστεί χρειάζεται επέκταση της μηχανογράφησης, καθώς επίσης και η συμμετοχή εκπροσώπων των φαρμακοποιών στην Επιτροπή για μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Τα δύο αιτήματα των φαρμακοποιών σύμφωνα με πληροφορίες, έγιναν δεκτά, όπως επίσης έγινε δεκτή και από τους φαρμακοποιούς η συνεισφορά τους στην προσπάθεια για έλεγχο και περιστολή της δαπάνης των αναλωσίμων υλικών.

Σημειώνουμε ότι μέχρι στιγμής εκδίδονται ηλεκτρονικά οι Γνωματεύσεις Αιμοκαθάρσεων, Οπτικών, Αναπνευστικών, Ορθοπεδικών, Ακουστικών, Επιθεμάτων Κατακλίσεων, Οστομικών ειδών, Καθετήρων, Διαφόρων Αναλωσίμων ειδών και ειδικότερα από 11/02/2016 εκδίδονται και ηλεκτρονικές Γνωματεύσεις και για Σκευάσματα Ειδικής Διατροφής και Αναλώσιμο Υγειονομικό Υλικό (επισυνάπτεται πίνακας). 

Τώρα ο ΕΟΠΥΥ βρίσκεται στο στάδιο του σχεδιασμού της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των σκευασμάτων ειδικής διατροφής και του αναλώσιμου υγειονομικού υλικού.

Οι δύο πλευρές (ΕΟΠΥΥ και ΠΦΣ) αποφάσισαν ότι για το θέμα θα υπάρξουν και επόμενες συναντήσεις μέχρι να οριστικοποιηθεί ο τρόπος εφαρμογής του μέτρου.