Είναι η πρώτη που επιτυγχάνεται κάτι τέτοιο με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων, που μετατράπηκαν στους συγκεκριμένους νευρώνες.

Η φλοιονωτιαία οδός είναι μια δέσμη νευρικών ινών, οι οποίες συνδέουν τον εγκεφαλικό φλοιό με το νωτιαίο μυελό και παίζουν καθοριστικό ρόλο στον έλεγχο της κίνησης των μυών κάτω από το κεφάλι. Θεωρείται το πιο ζωτικό τμήμα του νευρικού συστήματος, όσον αφορά στην κίνηση. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μαρκ Τιζίνσκι του Τμήματος Νευροεπιστημών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια - Σαν Ντιέγκο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ιατρικής "Nature Medicine", διευκρίνισαν ότι είναι ακόμη μακρύς ο δρόμος, εωσότου η τεχνική εφαρμοσθεί σε ανθρώπους.

«Πρέπει να γίνει πολλή δουλειά, προτού περάσουμε στους ανθρώπους. Πρέπει αρχικά να ελέγξουμε σε μεγαλύτερα ζώα την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα της μεθόδου σε βάθος χρόνου και, στη συνέχεια, να εφεύρουμε τρόπους για να μεταφέρουμε αυτή την τεχνολογία σε ανθρώπους» δήλωσε ο Τιζίνσκι.

Οι επιστήμονες μεταμόσχευσαν πολυδύναμα νευρικά προγονικά κύτταρα σε σημεία όπου είχε υποστεί βλάβη ο νωτιαίος μυελός των τρωκτικών. Τα βλαστοκύτταρα προγραμματίσθηκαν, ώστε να εξειδικευθούν σε κύτταρα της φλοιονωτιαίας οδού, πράγμα που έγινε με επιτυχία και είχε ως αποτέλεσμα να βελτιωθεί η κινητικότητα των άκρων των ζώων.