Ένα πολύ συχνό λάθος που κάνουν οι γονείς, όταν χορηγούν στα παιδιά τους υγρές φαρμακευτικές  μορφές (σιρόπια - εναιωρήματα ) είναι να χρησιμοποιούν  κοινά κουτάλια κουζίνας, τα οποία ποικίλουν σημαντικά σε όγκο. Αυτό έχει σαν  αποτέλεσμα είτε να υπερδοσολογούν αυξάνοντας τον κίνδυνο παρενεργειών, είτε να υποδοσολογούν, μειώνοντας την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου. 

«Η ακρίβεια της δόσης αναλγητικού αντιπυρετικού είναι κρίσιμος δείκτης αποτελεσματικότητας και ασφάλειας, καθώς η δόση θα πρέπει να  προσαρμοστεί τόσο με την ηλικία όσο και το σωματικό βάρος του παιδιού, για να εξασφαλιστεί η καλύτερη κλινική αποτελεσματικότητα αλλά και  η ελαχιστοποίηση των όποιων παρενεργειών» τόνισε ο Ανδρέας Φρετζάγιας, ομότιμος καθηγητής παιδιατρικής, μιλώντας στο 10o Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικού Κολλεγίου Παιδιάτρων.

Τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης του Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Επιστημών «Άλφα» (Falagas et al., 2010), που έγινε στην Αττική, είναι εντυπωσιακά. Εξετάζοντας 71 διαφορετικά μικρά κουτάλια, από 25 νοικοκυριά, βρέθηκαν να έχουν όγκο από 2,5 έως 7,3 ml. Η σημαντική ετερογένεια στον τρόπο χορήγησης υγρών φαρμακευτικών μορφών οδήγησε τον Απρίλιο του 2015, την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων να εκδώσει νέες κατευθυντήριες οδηγίες. Συγκεκριμένα προτείνει ως αποκλειστικό τρόπο χορήγησης των υγρών φαρμακευτικών μορφών στα παιδιά την δοσομετρική σύριγγα σε ml, για την αποφυγή σύγχυσης και δοσομετρικών λαθών, που συνδέονται με τα κουτάλια κουζίνας.

Οι γονείς, λοιπόν, για να αποφύγουν δοσολογικά σφάλματα, θα πρέπει να χορηγούν στα παιδιά σιρόπια και εναιωρήματα με την κατάλληλη και ειδικά σχεδιασμένη δοσομετρική σύριγγα σε ml, που συμπεριλαμβάνεται στην συσκευασία των φαρμάκων. Οι κοινές σύριγγες δεν εξυπηρετούν, λένε κάποιοι ειδικοί, καθώς δεν είναι σχεδιασμένες για τον σκοπό αυτό.

«Είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να επιλέγουν το σωστό αναλγητικό, με βάση την αιτία του πόνου, να λαμβάνουν υπόψη τα τυχόν συγχορηχούμενα φάρμακα που δίνουν στα παιδιά, να έχουν διαβάσει εξονυχιστικά το ένθετο φυλλάδιο oδηγιών και να έχουν κατανοήσει τις οδηγίες χορήγησής του ενώ ταυτόχρονα,  οι παιδίατροι θα πρέπει να δίνουν γραπτώς στους γονείς τις οδηγίες χορήγησης του φαρμάκου στα παιδιά».

Τις περισσότερες φορές ο πυρετός οφείλεται σε λοιμώξεις που δεν είναι σοβαρές και δεν διαρκούν μεγάλα χρονικά διαστήματα. Ωστόσο, εάν το παιδί εξακολουθεί κα έχει πυρετό που δεν υποχωρεί εύκολα ή εμφανίσει κάποιο ανησυχητικό σύμπτωμα, θα πρέπει να υπάρχει συμβουλή από τον παιδίατρο.