Σημαντική βελτίωση στην επιβίωση των ασθενών με καρκίνο επιτυγχάνεται με τις νεώτερες εξελίξεις αντιμετώπισης της ασθένειας, όμως η σύγχρονη γνώση δεν εφαρμόζεται πάντα και αιτία είναι οι οικονομικοί περιορισμοί που αντιμετωπίζουν τα συστήματα υγείας.

Η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση, η θεραπεία και η υποστήριξη των ασθενών αυτών έχουν κάνει άλματα. Οι καινοτόμες θεραπείες, η δραματική ανάπτυξη της μοριακής βιολογίας έχουν συμβάλλει προς αυτήν την κατεύθυνση. 

Το τεράστιο πρόβλημα αυτών των εξελίξεων είναι η επιβάρυνση των οικονομικών της πολιτείας, των ασφαλιστικών ταμείων και της κοινωνίας. 

Αυτός είναι και ο λόγος που η αντιμετώπιση του καρκίνου και τα αποτελέσματά της είναι διαφορετικά στις διάφορες χώρες και ηπείρους. 

Έτσι θεωρείται επιβεβλημένο, τα οφέλη της προόδου στην ογκολογία να επιμερίζονται με τον καλύτερο τρόπο και στους πληθυσμούς. Ιδιαίτερα, αυτό αποκτά μεγάλη αξία όταν υπάρχει οικονομική ασφυξία όπως συμβαίνει στην χώρα μας. 

Επιστήμονες με ευαισθησία στον ασθενή με καρκίνο, τόσο από πλευράς οικονομικής όσο και ογκολογικής, έχουν ενώσει τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους με στόχο την βέλτιστη παροχή υπηρεσιών σε ασθενείς που έχουν ή μπορεί να αποκτήσουν σχέση με τον καρκίνο. 

Σκοπός είναι η δημιουργία στρατηγικής για την διαχείριση του καρκίνου ώστε να υπάρξει βέλτιστη πρακτική σε περιβάλλον οικονομικών περιορισμών.

Το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας του καρκίνου θα είναι ο φορέας που θα φιλοξενήσει αυτό το φιλόδοξο πρόγραμμα με την πραγματοποίηση του 1ου Συνεδρίου «Πολιτική και Διαχείριση του Καρκίνου» Βέλτιστη Πρακτική VS Οικονομικοί Περιορισμοί, που θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιουλίου 2016 στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης.

Συντονιστές του Συνεδρίου είναι οι κ.κ. Πάρις Κοσμίδης, Διευθυντής Β’ Ογκολογικής Κλινικής «Υγεία», Νίκος Μανιαδάκης, Καθηγητής, Τομέας Οργάνωσης & Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και Κυριάκος Σουλιώτης Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Υγείας, της Σχολής Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.