Η Dolly Parton, η Emma Bunton, η Susan Sarandon είναι κάποιες, μόνο, από τις εκατομμύρια γυναίκες που έχουν ενδομητρίωση.

Από το πρόβλημα ταλαιπωρείται μία στις δέκα γυναίκες και, μάλιστα, πολλές φορές παρερμηνεύει τους πόνους της, περνώντας τους για πόνους περιόδου. Η ενδομητρίωση σχετίζεται με τη γονιμότητα. Ο ιστός από το ενδομήτριο (το εσωτερικό της μήτρας) αναπτύσσεται σε άλλες περιοχές έξω από τη μήτρα, όπως στο περιτόναιο, στις ωοθήκες, στις σάλπιγγες, στην ουροδόχο κύστη και, πιο σπάνια, στο έντερο, στους πνεύμονες ή στα νεφρά. Τα κύρια συμπτώματα είναι φλεγμονή, πόνος στην κοιλιά ή στη λεκάνη κατά τη διάρκεια της περιόδου και της σεξουαλικής επαφής, έντονη αιμορραγία και επώδυνη ούρηση κατά την περίοδο.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας πάνω από 176 εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο πάσχουν από τη νόσο. Ο μέσος όρος εμφάνισής της είναι στην ηλικία των 27 χρόνων, αλλά οι περισσότερες γυναίκες μαθαίνουν με καθυστέρηση τριών έως πέντε ετών ότι πάσχουν, καθώς δεν υπάρχουν πάντα συμπτώματα.

Τα νέα ερευνητικά δεδομένα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό "Circulation: Cardiovascular Quality and Outcome" της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης. Σύμφωνα με αυτά, οι γυναίκες που υποφέρουν από ενδομητρίωση έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν στεφανιαία νόσο, ενώ ο κίνδυνος τριπλασιάζεται σε γυναίκες ηλικίας μέχρι 40 ετών.

Η μελέτη διήρκεσε είκοσι χρόνια και οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Dr Fan Mu της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 116.000 γυναίκες. Είδαν, λοιπόν, ότι οι πάσχουσες είχαν 1.62 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιοπάθεια. Στις ηλικίες μεταξύ 40 και 50 χρόνων ο κίνδυνος αυξανόταν στις 1.65 φορές, μεταξύ 50 και 55 1.44 φορές, ενώ στις γυναίκες πάνω από 55 δεν υπήρχε αυξημένος κίνδυνος.

Σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια: "Οι γυναίκες με ενδομητρίωση πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι μπορεί να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιοπάθεια, σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν έχουν τη νόσο, κι ότι το ρίσκο αυξάνεται όσο είναι νέες".
Οι επιστήμονες δεν ξέρουν γιατί, ακριβώς, συμβαίνει αυτό. Ίσως φταίει το γεγονός ότι η υπογονιμότητα, που σχετίζεται με την ενδομητρίωση, μπορεί να μειώσει τις ορμόνες που προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η έτερη συγγραφέας της μελέτης Dr Stacey Missmer, από το Brigham and Women’s Hospital στη Βοστόνη, είπε: "Είναι σημαντικό για τις γυαίκες με ενδομητρίωση - ακόμη και τις νέες κοπέλες να υιοθετήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, να εξετάζουν την καρδιά τους και να εξοικειωθούν με τα συμπτώματα, γιατί οι καρδιοπάθειες παραμένουν η πρώτη αιτία θανάτου στις γυναίκες".