Μπορούν να γίνουν εφιάλτης για τους ασθενείς, οι οποίοι συχνά δεν μπορούν να καθίσουν, να περπατήσουν ή να χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα χωρίς να βιώσουν έντονους πόνους.

«Το πρόβλημα με τις αιμορροϊδες εντείνεται το καλοκαίρι, κυρίως εξαιτίας της αλλαγής των διατροφικών συνηθειών των ανθρώπων» επισημαίνει ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος, Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής και Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής Ομίλου Ιατρικού Αθηνών – Ιατρικό Περιστερίου (www.axiarchos.gr): «Το καλοκαίρι οι άνθρωποι προτιμούν να τρώνε πιο πικάντικα φαγητά, να τρώνε τηγανητά, να δοκιμάζουν τοπικά εδέσματα κατά τη διάρκεια των διακοπών τους, να καλούν φίλους για μπάρμπεκιου, να πίνουν μπύρα ή άλλα οινοπνευματώδη ποτά και να ξενυχτούν. Αυτές οι αλλαγές  μπορεί να προκαλέσουν σε κάποιους δυσκοιλιότητα, η οποία συνδέεται άμεσα με την αιμορροϊδική νόσο».

Επιπλέον η αλλοίωση των τροφίμων που συντελείται ευκολότερα το καλοκαίρι λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, μπορεί να προκαλέσει οξεία γαστρεντερίτιδα και διάρροια, επιδεινώνοντας την κατάσταση των αιμορροΐδων, με συνέπεια να χαλάει δραματικά η ποιότητα ζωής των ασθενών.

Πώς αντιμετωπίζονται

Για τη θεραπεία των αιμορροΐδων, αναλόγως σε ποιο στάδιο βρίσκονται, συστήνεται αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών, φαρμακευτική αγωγή, και, σε περίπτωση αποτυχίας των παραπάνω, προτείνεται κάποια επεμβατική μέθοδος, ώστε ο ασθενής να απαλλαγεί οριστικά από αυτές.

«Παρά την πεποίθηση πολλών ανθρώπων ότι η χειρουργική επίλυση του προβλήματος των αιμορροΐδων είναι επώδυνη και συχνά γίνεται η αιτία οι ασθενείς να επιλέγουν να υποφέρουν, παρά να προχωρήσουν στη οριστική θεραπεία τους, σήμερα υπάρχουν αρκετές μέθοδοι που υπόσχονται γρήγορη και ανώδυνη απαλλαγή» λέει ο κ. Ξιάρχος.

Μετά την εμφάνιση των ελάχιστα επεμβατικών μεθόδων, πάνω από 600.000 ασθενείς ετησίως αντιμετωπίζουν ριζικά το πρόβλημα των αιμορροΐδων παγκοσμίως. Στη θεραπεία τους έχει συμβάλλει και η εξέλιξη της τεχνολογίας, ιδιαίτερα μετά την ανάπτυξη του νέου ασύρματου μηχανήματος υπερήχων TRILOGY.

Η νέα γενιά TRILOGY, αποτελεί την τρίτη και πιο εξελιγμένη γενιά των υπερήχων. Η χρήση του μηχανήματος αποκαθιστά την πρόπτωση των αιμορροΐδων έξω από τον πρωκτό, χωρίς να προκαλεί εκτομή ή ακρωτηριασμό των ιστών, αλλά ούτε και πληγή. Με την υπερσύγχρονη τεχνολογία Doppler εντοπίζονται τα παθολογικά αγγεία και διακόπτεται η ροή τους. Η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων είναι άμεση και η λύση ανώδυνη, αναίμακτη και οριστική, με ένα τέλειο αισθητικά αποτέλεσμα. Η διάρκεια της επέμβασης είναι 30 λεπτά και δεν απαιτεί γενική νάρκωση.